hr

U ponedjeljak, 04.07. u dvorani Kuće ljudskih prava predstavljen je izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine za 2020. i 2021. godinu naslovljen ”Sporo približavanje pravdi”. O podacima i zaključcima Izvještaja na predstavljanju su govorile voditeljica Documente Vesna Teršelič te monitorica suđenja i pravna savjetnica ispred Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Veselinka Kastratović. Organizacije za ljudska prava suđenja prate od 2005. godine.

Izvještaj o suđenjima za ratne zločine pruža uvid u kaznene postupke koji su 2020./2021. provedeni ili su još u tijeku pred četiri nadležna županijska suda. Izvještaj obuhvaća i rad županijskih državnih odvjetništava na procesuiranju kaznenih djela ratnih zločina kroz pregled pokrenutih istraga i podignutih optužnica. Također tematizira i posljednja dva kaznena postupka pod jurisdikcijom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS), koji se tiču zločina počinjenih na teritoriju nekadašnje SFRJ, odnosno Republike Hrvatske, te nedavno pravomoćno okončani kazneni postupak protiv Ratka Mladića kao i kazneni postupak protiv opt. Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Voditeljica Documente Vesna Teršelič istakla je da procesuiranje ratnih zločina više nije prioritet za pravosuđe, posebice nakon perioda pristupanja Hrvatske Europskoj uniji kada se sudskim procesima za ratne zločine pridavao veći značaj. Također, Teršelič je istaknula probleme manjkave regionalne suradnje posebno s pravosuđima Srbije ili Bosne i Hercegovine što u konačnici rezultira velikim postotkom nedostupnih optuženika. Zabrinjava što je čak 70% kaznenih postupaka provedeno u odsutnosti optuženika.  Osim toga, upozorila je na dugotrajnost postupaka i mali broj novih pokrenutih postupaka u postupcima koji se vodi prema pripadnicima HV-a ili HVO-a.U konačnici, Teršelič se osvrnula i na nedostupnost podataka o pravomoćno okončanim postupcima. Ni jedna pravosudna institucija ne objavljuje povezane i objedinjene podatke o suđenjima, od optužnice do pravomoćne presude.  Podsjetila je da pravosuđe RH još uvijek nije procesuiralo zločin u Bogdanovcima počinjen u studenom 1991. nad civilima hrvatske i albanske nacionalnosti, te zločine u Medarima, Varivodama, Gošići, Dvoru na Uni počinjene 1995.nad civilima srpske nacionalnosti. Dodala je i da je izostalo procesuiranje zločina na Petrovačkoj cesti pa je kazneni progon sada preuzelo pravosuđe Srbije.

Dugogodišnja monitorica suđenja i pravna savjetnica Veselinka Kastratović osvrnula se na aktualne procese za zločine na području Osijeka i Vukovara posebno istaknuvši procese za Ovčaru, Lovas, Bogdanovce ili Dalj. Veselinka Kastratović izrazila je nezadovoljstvo trenutnom sudskom praksom ponajviše u odnosu prema svjedocima i žrtvama koji nakon više od 30 godina proživljavaju retraumatizaciju u dugotrajnim sudskim procesima. Kastratović također napominje loš odnos prema civilnim žrtvama te upozorava na nezainteresiranost sudskih tijela u Republici Srbiji za procese koji bi obuhvatili generale ili više dužnosnike JNA ili paravojnih postrojbi.

Cjelokupan izvještaj možete pronaći u prilogu.

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova