hr | en

U organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, u utorak 6. travnja 2021. u 11.00 sati održano je online predstavljanje vodiča „Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju – Vodič po Zagrebu u Drugom svjetskom ratu“. Na predstavljanju su govorile autorice vodiča Tena Banjeglav, Kristina Dilica i Alice Straniero, voditeljica Documente Vesna Teršelič te Alexander Henegar, voditelj političkog i gospodarskog odjela Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj koje je podržalo i omogućilo pripremu vodiča.

Vodič sadrži bogate informacije o Zagrebu u vrijeme Drugog svjetskog rata, lokacijama povezanim s ustaškim režimom, stradanjem, kao i s lokacijama koje su povezane s antifašističkim otporom, te književnicima i književnicama koje su u to vrijeme stvarale u Zagrebu. Tijekom prezentacije je osim vodiča predstavljena i prva virtualna mapa koja sadrži lokacije koje su obiđene tijekom prve spomen-šetnje 27. ožujka 2021. te koja može poslužiti kao interaktivni i kreativni materijal podjednako za nastavnike kao i za sve ostale zainteresirane koji žele obići značajna mjesta povezana s Drugim svjetskim ratom. Također, tijekom predstavljanja su najavljene već popunjene šetnje 10. travnja i 8. svibnja uz dodatni datum 19. lipnja za koji još uvijek ima mjesta. Zbog ograničenih epidemioloških uvjeta sudjelovanje je moguće rezervirati javljanjem na e-mail: tena.banjeglav@documenta.hr

Sudionicima se na početku predstavljanja obratila voditeljica Documente Vesna Teršelič naglasivši kako je ,,vodič skroman pokušaj suprotstvaljanja revizionizmu kojem svjedočimo posljednjih 30 godina” posebice u kontekstu današnje 80. godišnjice napada fašističkih i nacističkih snaga na tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju. Vodič je zbog svojih bogatih informacija, vizualnog sadržaja i ostalog važnog materijala ,,najbolji lijek protiv dezinformacija u vezi događaja tijekom Drugog svjetskog rata”. Također, Teršelič navodi kako je vodič nastao istraživačkim radom čiji rezultat služi širenju informacija široj javnosti imajući na umu kako su Drugi svjetski rat obilježili holokaust, genocid nad Srbima i Romima te likvidacije Hrvata i drugih antifašista koje su ustaški režim i NDH percipirali kao neprijatelje.

Jedna od autorica vodiča, povjesničarka i nastavnica povijesti Tena Banjeglav zadužena za povijesni dio vodiča ističe kako je ovo njegovo prvo izdanje koje je nastalo iz ,,Documentine želje da se bori protiv revizionizma temeljem činjenica te da vodič pruži alate mladima i njihovim nastavnicima” različitih predmeta u kreiranju nastavnih metoda i materijala. Također, vodič je bogat citatima i svjedočanstvima izvučenim iz osobnih sjećanja s poveznicom na Documentinu arhivu osobnih sjećanja. To je posebno važno jer mladi danas više ne mogu čuti takva svjedočanstva te je arhiva osobnih sjećanja vrlo vrijedan izvor. Banjeglav je pozvala sve nastavnike da se jave s povratnim informacijama kako bi se materijali mogli doraditi za sljedeća izdanja.

Vodič je podijeljen u nekoliko cjelina poput ,,Povijesnog uvoda” koji presijeca kontekst Kraljevine Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, osnivanje Nezavisne Države Hrvatske i Zagreba u njoj te progone, deportacije, prisilna pokrštavanja i zločine počinjene protiv zagrebačkih Srba, Židova, Roma i ostalih. Osim toga, vodič prikazuje funkcioniranje otpora i i organiziranje narodnooslobodilačkog pokreta završavajući cjelinu s oslobođenjem Zagreba. Nakon toga slijede poglavlja o lokacijama u Zagrebu podijeljenim na ustaške zatvore, logore i mjesta deportacije, mjesta masovnog pogubljenja (strijeljanja i vješanja), institucije okupatorskih sila u Zagrebu, lokacije velikih akcija otpora, lokacije drugih ilegalnih aktivnosti, groblja i masovne grobnice i ostalo.

Sljedeća veća cjelina bavi se zapisima o ratu i poraću kroz radove književnika i književnica koje su stvarale u periodu Drugog svjetskog rata, a koje je pripremila Kristina Dilica, druga autorica vodiča te doktorandica i nastavnica hrvatskog jezika u osnovnoj školi. Dilica naglašava važnost korelacije povijesnih činjenica i umjetnosti kao važnog oblika povijesnih izvora. Svjedočanstva onih koji su svojim umjetničkim djelima progovarali o događajima Drugog svjetskog rata velika su riznica informacija, a rastom revizionizma mnogi književnici i njihova dijela namjerno padaju u zaborav. Ovaj vodič, kako naglašava Dilica ,,želi izvući iz zaborava sve te književnike, sve te pisce i njihova dijela jer smatramo da su sva ta njihova djela iznimno važna da bi se učenicima i mladim ljudima dala cjelovita slika i da bi se mozaik stravičnih događaja Drugog svjetskog rata bolje i detaljnije predstavio”.

Na predstavljanju je sudjelovao i Alexander Henegar, voditelj političkog i gospodarskog odjela Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj bez čije podrške ne bi bilo moguće provesti istraživanje i pripremiti vodič. Henegar je istaknuo važnost vodiča kao obrazovnog materijala kojeg podupire vlada Sjedinjenih Američkih Država s ,,obvezom zaštite uspomene na sve žrtve i borbom protiv bilo kojeg oblika antisemitizma i povijesnog revizionizma”. Također, kako je naglasio Henegar, razni oblici društvenih diskriminacija, stereotipa i nasilja podjednako su rezultat djelovanja kao i ne djelovanja, a obrazovanje o holokaustu to može spriječiti. Na kraju, Henegar zaključuje da je ,,ljepota vodiča u povijesnom kontekstu koji postaje gotovo opipljiv i iz kojeg možemo učiti”, a što je od ključne važnosti za razvoj hrvatske demokracije i ljudskih prava.

Predstavljanje je završilo pohvalama i komentarima sudionika koji su izrazili veliku podršku i poticaj za daljnjim radom na temu Drugog svjetskog rata na ovim prostorima. Vodič je osim velike količine važnih informacija, poveznica na osobna sjećanja, bogate bibliografije i sl. dodatno obogaćen fotografijama i grafičkim dizajnom Alice Straniero te kao takav zasigurno može poslužiti kao zanimljiv i važan materijal za edukaciju o događajima Drugog svjetskog rata u našem susjedstvu.

Snimku predstavljanja moguće je pogledati ovdje.