hr | en

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predstavljanje nove publikacije u izdanju Documente „Rat, dokumentiranje i pravni status žrtve”, koja će se održati u Zagrebu, u srijedu 11. svibnja 2011. godine u Knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5), s početkom u 17h.

Na promociji će govoriti:
# prof. dr. sc. Ozren Žunec, Filozofski fakultet u Zagrebu, Odsjek za sociologiju
# Boris Pavelić, novinar i publicist
# Igor Roginek, koordinator istraživanja u Documenti i urednik publikacije
# Slaven Rašković, istraživač u Documenti

Posljednjih nekoliko godina Documenta intenzivno radi na prikupljanju podataka i dokumentacije o svim stradalim građanima i građankama Republike Hrvatske u razdoblju 1991.-1995. Cilj projekta je stvaranje istinitog i na činjenicama utemeljenog pregleda ratnih događanja te što potpunijeg poimeničnog popisa žrtava rata.

Smatramo da je obaveza svakog društva osvijestiti da žrtve ratnih stradanja nisu naprosto brojevi, već ljudi s imenom i prezimenom. Upravo iz tih razloga organizirali smo dvije javne rasprave o problematici dokumentiranja ljudskih gubitaka. Ti su okrugli stolovi, održani u Zagrebu 2006. i 2010. godine, okupili stručnjake/inje koji/e godinama predano rade na utvrđivanju činjenica o stradalima, ubijenim i nestalim građanima i građankama, na izgradnji mira i povjerenja i ublažavanju ratnih posljedica.

Ova publikacija rezultat je upravo tih javnih rasprava i sadrži cjelovite transkripte te zaključke i preporuke koji su, ili će tek biti, od velike pomoći u aktivnostima sustavnog prikupljanje građe o ratnim zbivanjima i utvrđivanju činjenica.