hr

Pozivamo vas na predstavljanje obrazovnih materijala s temom fašističkih logora na jadranskoj obali koja će se održati online u ponedjeljak 24.04.2023. godine s početkom u 17:00 na platformi Zoom.

Obrazovni materijali bave se fašističkim logorima na istočnoj jadranskoj obali s posebnim fokusom na logor Kampor na otoku Rabu te na logor Molat na istoimenom otoku. Za razliku od nacističkih i ustaških logora na teritoriju NDH, talijanski fašistički logori manje su poznati i nedovoljno obrađeni u Hrvatskoj. U obrazovnom sustavu te udžbenicima za osnovne i/ili srednje škole spominju se vrlo malo – a najčešće tek usputno – dok učenici o njima znaju samo sporadične informacije ili čak ništa.

Ove godine obilježavamo i 80 godina od kapitulacije Italije u Drugom svjetskom ratu (1943.) kao i raspuštanje koncentracijskog logora Kampor u rujnu 1943., a tema fašističkih logora jedna je od tema kojima se Documenta već duže vrijeme bavi i na kojoj surađuje s relevantnim partnerima, posebno iz Italije i Slovenije.

Obrazovni materijali namijenjeni su 8. razredima osnovne škole tijekom nastavne cjeline/teme: Holokaust i drugi zločini protiv čovječnosti u hrvatskome, europskome i svjetskome kontekstu te za učenike i učenice 3. i 4. razredima gimnazije kao dio nastavna cjelina/teme: Nacionalni, rasni, vjerski i ideološki progoni i stradanja. Holokaust, genocidi i drugi zločini protiv čovječnosti.

Autorica obrazovnih materijala je povjesničarka i istraživačica Tena Banjeglav koja će ih i predstaviti.

Zainteresirane sudionike molimo da se prijave na linku:     https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScMMXjWmdrqTY3eoB37T1oJka5oFqigsFSE4Q_HOjFl_fhYiA/viewform?usp=sf_link

Predstavljanje će se održati putem platforme Zoom na poveznici: https://us02web.zoom.us/j/83749349158?pwd=b1V6MFV4djNKRmlZWUNueENBVnczUT09

 


 

Predstavljanje obrazovnih materijala organizira se u sklopu projekta “Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama”, koji u partnerstvu provode Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Savez antifašističkih boraca Primorsko-goranske županije.

Projekt ”Novi pristupi baštini: antifašizam i mir u obrazovanju i suvremenoumjetničkim praksama” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.