hr | en

Tijekom studenoga i prosinca 2016. godine održane su prezentacije interaktivnog narativa Zatiranje historije i sjećanja, i to u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Podgorici i na Kosovu.

Sarajevo, 14.11., Zagreb, 16.11.2016. – U Sarajevu i Zagrebu je predstavljen najnoviji interaktivni narativ u produkciji SENSE-Centra za tranzicijsku pravdu “Zatiranje istorije i sjećanja”, posvećen tribunalovim istragama i procesuiranju zločina protiv kulturne baštine počinjenih tokom ratova na prostorima bivše Jugoslavije. Promociju u Historijskom muzeju BiH pratilo je vise od 100 sudionika/ca, predstavnika/ca udruženja žrtava, civilnog društva, znanstvene zajednice i medija.

Narativ su predstavili dvoje od njegovih autora, Mirko Klarin i Mina Vidaković, a o značaju zaštite kulturne baštine i nužnosti kaznenog gonjenja onih koji je uništavaju, pored direktorice Muzeja Elme Hašimbegović, govorili su sarajevski pjesnik Goran Simić, kazališni redatelj Dino Mustafić i povjesničarka arhitekture Amra Hadžimuhamedović, bivša predsjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH.

Sarajevo / http://www.radiosarajevo.ba/…/zatiranje-buducnosti-s…/244715

Domaćin zagrebačke promocije, održane u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Mimara, bila je udruga Documenta – Centar za suočavanje sa prošlošću. Pored predstavnika Documente – Vesne Teršelič i Eugena Jakovčića – na promociji su govorili povjesničarka umjetnosti Sandra Uskoković, književnica Katarina Luketić, te novinar i teolog Drago Pilsel.

Zagreb / http://www.documenta.hr/…/predstavljen-interaktivni-narativ…

Beograd, 29.11.2016., Podgorica, 01.12.2016. – Nakon Sarajeva i Zagreba, interaktivni narativ “Zatiranje istorije i sjećanja” predstavljen je i u Beogadu i Podgorici. U narativu – dostupnom na internet stranici agencije SENSE – se govori o tribunalovoj istrazi, dokumentovanju i procesuiranju zločina nad kulturnom, historijskom i vjerskom baštinom, počinjenih tokom ratova na prostorima bivše Jugoslavije.

Beogradska promocija, pred nesto vise od 50 sudionika/ca, u organizaciji Fonda za humanitarno pravo, održana je u Ustanovi kulture “Parobrod”. U predstavljanju su, pored autora narativa iz SENSE-Centra za tranzicijsku pravdu, sudjelovali i dr Branislav Dimitrijević, profesor historije i teorije umjetnosti, arhitektica Mia David, dramaturginja Nataša Govedarica i Nemanja Stjepanović, istraživač Fonda za humanitarno pravo.

Domaćin predstavljanja narativa u Podgorici bio je Centar za građansko obrazovanje. Pored voditeljice Centra, Daliborke Uljarević, na promociji su govorili i Miloš Vukmanović, kustos Narodnog muzeja Crne Gore, Eugen Jakovčić iz Centra za suočavanje sa prošlošću DOCUMENTA i Mina Vidaković iz SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu.

Beograd, http://www.hlc-rdc.org/?p=33050

Posebnu pažnju na podgoričkoj promociji privukao je segment narativa u kojem se govori o granatiranju Dubrovackog Starog grada 6. decembra/prosinca 1991. godine, za koje su u Hagu osuđena dvojica visokih oficira tadašnje Jugoslavenske narodne armije. U debati koja je uslijedila nakon prikazivanja dubrovačkog segmenta narativa, koju je pratilo 30 sudionika/ca, aktivisti za ljudska prava, predstavnici Ureda ombudsmana i Ministarstva kulture i ljudskih prava Crne Gore su, pored ostalog, govorili i o nužnosti suočavanja s prošlošću i prihvaćanja odgovornosti i procesuiranja počinitelja ratnih zločina tokom napada na Dubrovnik, u kojem su sudjelovali i crnogorski rezervisti.

Podgorica, http://cgo-cce.org/…/predstavljen-interaktivni-narativ-za…/…

Kosovo / Visoki Dečani 18.12., Priština 19.12.2016. – Nakon što su tijekom studenoga i u prvoj polovici prosinca 2016. godine održane prezentacije interaktivnog narativa Zatiranje historije i sjećanja u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu i Podgorici, 18. i 19. prosinca je uslijedilo predstavljanje na Kosovu.

Pregled uništene kulturne i vjerske baštine, o čemu govori posljednji interaktivni narativ SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu, predstavljen je 19. prosinca 2016. u Prištini u suradnji s Fondom za humanitarno pravo Kosovo, i to u sklopu prezentacije najnovijih rezultata dokumentiranja ratnih žrtava u ratovima iz devedesetih godina u organizaciji regionalne Inicijative za REKOM.

Na promociji u Prištini govorili su Tanja MATIĆ, članica autorskog tima narativa Zatiranje istorije i sjećanja, Gjejlane HOXHA, bivša predsjednica Vijeća za kulturnu baštinu Kosova i Eugen JAKOVČIĆ, SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu Pula.

Pred nesto više od pedesetak sudionika skupa, predstavnika/ca političkih, vjerskih i organizacija civilnog društva te novinara, Tanja Matić i Eugen Jakovčić ukazali su na «kosovske» dijelove narativa koji govore o procesuiranju zločina nad kulturnom i vjerskom baštinom pred MKSJ-om. Tokom izlaganja istaknuli su onaj segment narativa koji se bavi neprocesuiranim zločinima nad vjerskim objektima, ukazavši pri tom na posebno težak položaj u kojem se nalaze devastirani i srušeni objekti Srpske pravoslavne crke na Kosovu, uništeni u etničkim sukobima u ljeto 1999. i proljeće 2004. godine, periodu izvan manadata MKSJ-a.

Arhitektica i nekadašnja predsjednica Vijeća za kulturnu baštinu Kosova, Gjejlane Hoxha prezentirala je tijek obnove i današnje stanje u ratu devastirane islamske baštine Kosova. Uz predstavljanje vlastite arhivske foto dokumentacije u ratu uništene baštine, zahvalila se autorima narativa na velikom trudu te je naglasila važnost da se i na ovaj način, na Kosovu u potpunosti zanemarena strana rata ponovno stavi u fokus javnosti.

O zatiranju historije i sjećanja 18. prosinca 2016. govorilo se i u manastiru Srpske pravoslavne crkve (SPC) Visoki Dečani. Predstavnike Fonda za humanitarno pravo Kosovo i SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu primio je Iguman manastira Visoki Dečani arhimadrit Sava Janjić. Najvrijedniji spomenik svjetske kulturne baštine na Kosovu, sedam stoljeća stari manastir Srpske pravoslavne crkve Visoki Dečani, jedini je kulturni i vjerski objekt kojeg u ovom trenutku još uvijek sigurnosno štite naoružani pripadnici KFOR-a (Međunarodne mirovne snage na Kosovu pod vodstvom NATO-a).

Iguman Sava JANJIĆ naglasio je važnost narativa Zatiranje historije i sjećanja, posebno istaknuvši onaj njegov dio koji daje pregled neprocesuiranih zločina nad vjerskim i kulturnim objektima. Upravo je to po Savi Janjiću kontektst stanja u kojem se danas nalazi baština njegove Crkve na Kosovu, izdvojivši teško stanje pravoslavne crkve Bogorodice Odigitrije u Mušutištu iz 15. stoljeća, koja je uništena u srpnju 1999. i još uvijek nije obnovljena. Sam manastir Visoki Dečani je pod stalnim prijetnjama, ne samo fizičkog opstanka već i nepresušnih političkih prepucavanja na relaciji Beograd – Priština, te je i ovaj susret bio prilika da Sava Janjić apelira na nužnost depolitizacije procesa zaštite i promocije značaja kulturne baštine.

SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu Pula

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću