hr | en

Poštovani,

u suradnji izdavačke kuće Jesenski i Turk, Kuće ljudskih prava Zagreb i Documente – Centra za suočavanje s prošlošću objavljene su dvije knjige: zbornik koji su uredili Bojan Bilić i Vesna Janković Opiranje zlu. (Post)jugoslavenski antiratni angažman te knjiga autora Bojana Bilića Borile smo se za vazduh. (Post)jugoslovenski antiratni aktivizam i njegovo nasleđe.

Knjige će biti predstavljene u sklopu Drugog Festivala povijesti – Kliofest 2015., koji se održava u Zagrebu, od 12. do 16. svibnja 2015. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u srijedu, 13. svibnja, sa početkom u 14.00 sati.

Na predstavljanju će govoriti Nikola Mokrović (izdavač/urednik), Vesna Janković (urednica) te Paul Stubbs (recenzent izdanja).

Program Kliofesta: http://www.kliofest.org/wp-content/uploads/2015/05/Kliofest_2015_Dan-povijestiB.pdf

Radujemo se Vašem dolasku!

O knjigama:  

Opiranje zlu osvjetljava nedovoljno istraženu temu (post)jugoslavenskog antiratnog angažmana kroz niz priloga autora i autorica (Ljubica Spaskovska, Marko Hren, Gëzim Krasniqi, Bojan Aleksov, Ana Miškovska Kajevska, Lepa Mlađenović, Srđa Pavlović, Milica Dragojević, Zala Volčič, Mojca Planšak, Bojan Bilić, Larisa Kurtović, Vesna Janković, Nebojša Šavija-Valha, Biljana Kašić, Paul Stubbs) koji ovoj problematici pristupaju iz transnacionalne i interdisciplinarne (historiografsko-sociološko-politološko-antropološke) perspektive, kombinirajući analitičnost znanstvenog sa strašću aktivističkog djelovanja. Zbornik kontekstualizira bolne biografske narative i pozicionira otpor ratovima koji su obilježili raspad Jugoslavije u centar sukobljenih ideoloških stanovišta i isprepletenih odnosa vojne i političke moći. Umjesto jednodimenzionalne interpretacije kompleksnih fenomena društvenog organiziranja, Opiranje zlu pokazuje da polifona rekonstrukcija marginaliziranih glasova otvara prostor za nove metodološke obrasce koji nadilaze uobičajeno insistiranje na “objektivnoj” analizi.

Smeštena na raskršću istorijske sociologije, antropologije i studija društvenih pokreta, knjiga Borile smo se za vazduh napušta široko rasprostranjene paradigme nacionalizma i civilnog društva i analizira (post)jugoslovenski antiratni aktivizam u poslednjoj deceniji 20. veka. Pozivajući se na empirijski korpus prikupljen u toku višegodišnjeg terenskog rada, autor tvrdi da se (post)jugoslovensko antiratno organizovanje ne može razumeti ukoliko se u obzir ne uzme kompleksna geometrija (među)republičkih saradnji i otpora u socijalističkoj Jugoslaviji. (Post)jugoslovenski antiratni poduhvati su prisvojili i osnažili društvene mreže nastale kroz studentski, feministički i ekološki angažman. Tako artikulisane antiratne akcije su na celom prostoru bivše države kasnije poslužile za stvaranje simboličkog, društvenog i materijalnog kapitala koji je omogućio osnivanje današnjih nevladinih organizacija posvećenih zaštiti ljudskih prava, tranzicionoj pravdi i mirovnom obrazovanju.

 

Urednici i autori:

Bojan Bilić je Marie Curie stipendist na Sveučilištu u Amsterdamu. Doktorirao je političku sociologiju na Školi za slavenske i istočnoeuropske studije Sveučilišnog koledža u Londonu.

Vesna Janković je znanstvena asistentica na Katedri za sociologiju Fakulteta strojarstva i brodogradnje i polaznica doktorskog studija sociologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom dugog aktivističkog angažmana sudjelovala u pokretanju niza inicijativa, među kojima su najznačajnije Svarun, Antiratna kampanja, ARKzin i Autonomna tvornica kulture – Attack.