hr | en

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je 16. svibnja 2011. predstavnike regionalne Koalicije za REKOM, kojoj je do današnjeg dana pristupilo više od 1.600 organizacija civilnog društva, udruga i udruženja žrtava, obitelji žrtava i pojedinaca a koja u ovom trenutku provodi veliku regionalnu kampanju prikupljanja milijun potpisa potpore građana/ki s ciljem osnivanja REKOM-a (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima I drugim teškim povredama ljudskih prava u post jugoslavenskim zemljama).

Koalicija za REKOM također želi pridonijeti otkrivanju sudbine nestalih te sačiniti popis svih stradalih osoba s ciljem povezivanja različitih društvenih skupina i organizacija civilnog društva u ozračju suosjećanja, solidarnosti i poštovanja svih žrtava.

Predsjednik Republike tijekom još jednog u nizu susreta s predstavnicima Koalicije za REKOM odaslao je javnu podršku ciljevima Inicijative posebno istaknuvši potrebu da se poduzmu svi napori kako bi se poklonili svakoj žrtvi.

Utvrđivanje sudbine nestalih, odavanje počasti žrtvama je ono gdje također prepoznajem kapacitete buduće regionalne komisije i na tom tragu potrebno je uložiti dodatne napore cjelokupnog društva a sve kako bi se pružila satisfakcija obiteljima žrtava – istaknuo je predsjednik Republike.

Predstavnici Koalicije za REKOM tijekom sastanka u Uredu Predsjednika RH-a predstavili su Prijedlog Statuta buduće Komisije a zatražili su i potporu predsjednika RH-a tijekom procesa javnog zagovaranja Inicijative.

U dosadašnjem dijelu kampanje više od 200.000 ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije potpisima je podržalo inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše SFRJ (REKOM) a u okviru kampanje prikupljanja potpisa potpore građana koja je započela 26. travnja. Kampanja za osnivanje REKOM-a provodi se u više 150 gradova širom regije.

Govorilo se i o problemu parničnih troškova koji prijete u parnicama za naknadu štete koje vode obitelji žrtava ratnih zločina i zločina u ratu. Predsjednik se složio da bi otpis parničnih troškova žrtvama ratnih zločina i zločina u ratu mogao biti primjereno rješenje u slučajevima gdje do sada ni na koji način nije priznata patnja stradalih.  Moguće rješenje za ispravljanje nepravdi bilo bi i ustanovljenje fonda za obeštećenje svih žrtava rata.

Uz Predsjednikova savjetnika za unutarnju politiku Sinišu Tatalovića, glavnog analitičara Predsjednika Dejana Jovića u ime Koalicije za REKOM na sastanku u Uredu predsjednika RH-a sudjelovali su Vesna Teršelič, Mario Mažić, Eugen Jakovčić i Darija Marić.