hr | en

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je predstavnike Koalicije za REKOM, mreže nevladinih organizacija, udruženja i pojedinaca koja zagovara osnivanje međudržavne regionalne nezavisne komisije, čiji bi mandat bio da utvrdi i javno iznese činjenice o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava u tijekom rata u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

Delegaciju Koalicije za REKOM činili su Dragan Pjevač iz Udruženja porodica ubijenih i nestalih iz Hrvatske, Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo, Vesna Teršelič iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Mario Mažić iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska, Veljko Vičević, član Koalicije za REKOM iz Hrvatske, Anđelko Kvesić iz Hrvatske udruge logoraša u Federaciji BiH,
Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje iz Crne Gore, Sudbin Musić iz Udruženja logoraša “Prijedor 92″, Jadranka Reihl Kir, članica Koalicije za REKOM iz Hrvatske, Veton Mujaj iz organizacije Syri i Vizionit sa Kosova, Svetlana Vuković iz Centra za odgovornu demokratiju iz Rudog iz BiH te Boro Kitanoski iz Mirovne akcije iz Prilepa u Makedoniji.

Predsjednik Ivo Josipović je podržao ideju organizacija civilnog društva zemalja sljednica bivše SFRJ o osnivanju REKOM-a, koja će biti fokusirana na žrtve.

Predsjednik Josipović je istaknuo važnost jasnog razgraničenja mandata REKOM-a i nadležnosti postojećih državnih tijela. Izrazio je osobnu spremnost da u budućnosti surađuje sa zagovarateljima Koalicije za REKOM i da doprinese ostvarenju oveinicijative.