hr | en

Predsjednik Republike Ivo Josipović uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i kulturnim institucijama uoči svečanog koncerta koji je u prigodi Dana državnosti RH održan u Hrvatskom narodnom kazalištu u ponedjeljak, 26. lipnja 2012. godine.

Predsjednik Josipović odlikovao je opernu pjevačicu Renatu Pokupić, gospodarstvenika Mirka Ervačića, znanstvenika Tomislava Domazeta-Lošu, inovatora Matiju Kopića te teakwondo reprezentativke Anu i Luciju ZaninovićZagrebačku filharmoniju, Documentu – Centar za suočavanje s prošlošću te 3LHD arhitektonski studio iz Zagreba.

Povelja Republike Hrvatske za iznimno i uspješno poticanje procesa suočavanja s prošlošću u Republici Hrvatskoj, dokumentiranje i istraživanje prijeratnih, ratnih i poslijeratnih zbivanja te suradnje s organizacijama civilnoga društva i sličnih institucija u svijetu dodijeljena je Documenti – centru za suočavanje s prošlošću. Documenta potiče proces suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj, dokumentira i istražuje prijeratna, ratna i poslijeratna zbivanja, te promiče javne rasprave vezane uz prijeporne činjenice i interpretacije