hr | en

INICIJATIVA ZA REKOM IZRAŽAVA NEZADOVOLJSTVO ČINJENICOM DA PREDSJEDNICA RH NEMA VREMENA NI VOLJE ZA RAZGOVOR O REGIONALNOJ SURADNJI NA KAŽNJAVANJU RATNIH ZLOČINA

Nataša Kandić, aktivistica koja od samih početaka devedesetih godina predano radi na pravdi za sve žrtve ratnih zločina, kao direktorica Fonda za humanitarno pravo Beograd i javna zagovaračica Inicijative za REKOM, u više navrata tijekom proteklih mjeseci tražila je službeni susret s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Nažalost, iz Ureda predsjednice stizale su “odbijenice”, posljednji puta 29. studenoga 2018., s obrazloženjem da utvrđivanje činjenica o žrtvama i ratnim zločinima počinjenim tijekom ratova devedesetih nije u nadležnosti predsjednice Republike Hrvatske.

Nataša Kandić tražila je susret u uredu Predsjednice ispred Inicijative za REKOM, koja zagovara osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriju nekadašnje SFRJ od 1. siječnja 1991. do 31. prosinca 2001. godine. 

Inicijativu su još 2006. godine pokrenule organizacije civilnog društva s područja bivše Jugoslavije razvijajući mrežu za podršku ideji o službenom regionalnom popisu ratnih žrtava i utvrđivanju činjenica o ratnim zločinima kao neizostavnim uvjetima regionalne suradnje i pomirenja.

U jednom od dopisa za sastankom, Nataša Kandić upozorava predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović kako je prošlo 27 godina od početka ratova u kojima je ubijeno najmanje 130.000 žrtava, a sudbina 10.000 žrtava još uvijek nije razjašnjena te kako regionalna suradnja svih zemalja u regiji nema alternativu ako istinski želimo riješiti teško nasljeđe devedesetih.

Činjenica da je predsjednica RH s predsjednikom Srbije uspostavila posebnu vezu posredstvom posebnih izaslanika dviju strana koji bi trebali potaknuti brže i efikasnije ustanovljenje sudbine ubijenih i nestalih, pokazuje, kako se čini, da je njezin prioritet bilateralna suradnja s predsjednikom Srbije namjesto – mnogo izglednijeg – multilateralnog nastojanja da se riješi ovaj gorući problem, što su i preporuke Europske komisije.

Podsjećamo, Nataša Kandić jedna je od rijetkih aktivistica za ljudska prava koja već desetljećima potiče javnost i institucije Srbije da se suoče sa zločinima počinjenim tijekom devedesetih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. 

Sa svojim kolegama u Fondu za humanitarno pravo Beograd “najodgovornija” je što su se institucije Republike Srbije u rijetkim suđenjima pozabavile procesuiranju ratnih zločina počinjenih u Vukovaru, Ovčari, Lovasu, Sotinu, …..

U Zagrebu, 02. prosinca 2018.

Eugen Jakovčić, Inicijativa za REKOM