hr | en

U četvrtak, 13. prosinca u Novinarskom klubu HND-a (Perkovčeva 2, prvi kat) s početkom u 13.00 sati održat će se javna rasprava pod nazivom „Pravne, političke i povijesne posljedice presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)“. 

Javnoj raspravi prethodit će projekcija dokumentarnog filma „Carlina lista“, autora Marcela Schüpbacha koja počinje u 11.00. Naime, organizacija Pravo Ljudski (Sarajevo) u suradnji sa Amnesty International Film Festivalom – Stiching Movies That Matter (Nizozemska), te lokalnim partnerima Istraživačko-dokumentacionim centrom (Sarajevo), Fondom za humanitarno pravo (Beograd) i Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću (Zagreb), 13. prosinca 2007. u Haagu, Zagrebu, Beogradu i Sarajevu organizirati će četiri javne rasprave i projekcije spomenutog filma.

Na javnoj raspravi u Zagrebu svoja mišljenja pravnim, političkim i povijesnim posljedicama presuda MKSJ iznijeti će brojni/e predstavnici/e pravosudnih institucija,  organizacija civilnog društva i znanstvenih institucija. U uvodnom dijelu rasprave govorit će Ivo Banac (Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava), Ivo Josipović (Pravni fakultet u Zagrebu), Zoran Pusić (Građanski odbor za ljudska prava), Katarina Kruhonja (Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek) i Vesna Teršelič (Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću). Raspravu će moderirati Srđan Dvornik (Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava).

Na  simultanim događanjima u Haagu, Sarajevu i Beogradu govornici/e će biti Carla del Ponte (Glavna tužiteljica MKSJ), Refik Hodžić, (nekadašnji glasnogovornik MKSJ-a), Meddžida Kreso (predsjednica Suda BiH), Zdravko Grebo (Pravni fakultet i CIPS), Mirsad Tokača, (predsjednik IDC-a), Nataša Kandić (Izvršna direktorica, Fond za humanitarno pravo), Biljana Kovačević Vučo (Izvršna direktorica, Komitet pravnika za ljudska prava), Andrej Nosov, (Izvršni direktor, Omladinska inicijativa), Borka Pavičević, (Direktorica, Centar za kulturnu dekontaminaciju), Dejan Anastasijević (novinar; Vreme).

Projekciju i javnu raspravu zajednički organiziraju ‘Documenta’ i ‘Pravo ljudski’, uz financijsku potporu nizozemske fondacije Movies That Matter i Veleposlanstva Švicarske federacije u BiH. Događanje će se snimati.