hr

Poštovani i poštovane,

Pozivamo vas da u povodu 80. godišnjice proglašenja zločinačke ustaške NDH medijski popratite spomen šetnju po Zagrebu koje će se održati u subotu 10. travnja 2021. u 11.00- 12:30.

Okupit ćemo se pred zgradom USKOK-a u Vlaškoj 116 te u sat i pol obići brojne lokacije u centru grada. Završetak ture bit će pred spomen pločom na lokaciji nekadašnje Sinagoge u Praškoj ulici. Na početku šetnje okupljenima će se obratiti Žarko Puhovski, inicijator postavljanja info ploče na zgradu iz koje je na valovima Radia Zagreb proglašena Nezavisna država Hrvatska, Vesna Teršelič, voditeljica Documente i Tena Banjeglav, jedna od autorica publikacije „Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju. Vodič po Zagrebu u Drugom svjetskom ratu” koja je dostupna na poveznici: https://documenta.hr/publikacije/

Zgrada Radio Zagreba u Vlaškoj ulici, u kojoj se danas nalazi USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta), vezana je uz dva važna povijesna datuma. Dana 10. travnja 1941., Slavko Kvaternik je preko stanice Radio Zagreba objavio svim građanima da je NDH osnovana te da ustaše stižu u grad. U svojoj knjizi “Živjeti u Hrvatskoj 1900-1941.” novinar i urednik Josip Horvat opisuje susret s prijateljem Ivanom Šreplom, spikerom na Radio Zagrebu, koji mu je ovako opisao taj događaj: “Kad se negdje na sigurnom sastanemo, moram ti ispripovjediti kako je to bilo s proglašenjem NDH. Nevjerojatno. I tragično i komično. Nadasve tužno. Kako su se tukli, kleli, bili pijani. Treba da to znaš, da zapišeš za historiju.” Drugi važan datum je 8. svibnja 1945., dan ulaska partizanske vojske u Zagreb. Tada su partizani poslali svoje snage na radio kako bi oko 13:00 objavili da su „slavne jedinice Jugoslavenske vojske ušle u bijeli Zagreb grad.” Ustaška vojska je tijekom svog povlačenja željela ući u prostore Radio Zagreba, ali partizani su već postavili svoju stražu pred ulaz te je između njih došlo do većeg sukoba, a stradalo je nekoliko vojnika s obiju strana.

Zbog propisanih epidemioloških mjera, broj sudionika je ograničen. Molimo vas da ponesete svoje maske za lice te da tijekom šetnje održavate distancu.

Za eventualne dodatne informacije možete se obratite Jurici Vitkoviću na telefon 098 906 5222.

Srdačan pozdrav,

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću


 

Karta ture spomen šetnje: