hr

Povodom 33. godišnjice pokretanja Antiratne kampanje Hrvatske, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, u suradnji s aktivisticama iz nekoliko organizacija civilnog društva, poziva vas na šetnju „Trešnjevka: prostor zaštite ženskih i ljudskih prava“.

Uz vodstvo i svjedočanstva aktivistica za ženska prava posjetit ćemo nekoliko lokacija na Trešnjevci vezanih uz djelovanje ključnih ženskih inicijativa i organizacija za zaštitu ženskih i ljudskih prava.

Šetnja će se održati uz vodstvo Vesne Teršelič, suosnivačice Antiratne kampanje Hrvatske i voditeljice Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Slavice Jakobović Fribec, aktivne sudionice ženskog pokreta 1980-ih i suradnice Ženske grupe Trešnjevka i Ženske pomoći sada te Nevenke Fiket, suosnivačice prvog SOS telefona za žene žrtve nasilja i najdugovječnije volonterke telefona. Očekujemo i predstavnicu ženske feminističke organizacije CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Pozivamo vas da zajedno istražimo (ne)vidljivu povijest Trešnjevke kao prostora zaštite ženskih i ljudskih prava. Tijekom šetnje ćemo se prisjetiti i mjesta koja više ne postoje, a obilježila su borbu za ženska prava, kao nekadašnja gostionica “Dvije lipe”, čiju atmosferu opisuje Slavica Jakobović Fribec:

“Tu se nalazila gostionica “Dvije lipe” s terasom u koju smo običavale ići grupno na piće nakon sastanaka u Končarevoj (danas Ozaljskoj). Znalo je biti i do dvadesetak članica Ženske grupe Trešnjevka i to najčešće s njihovom/našom djecom. Osamdesetih godina bila je to vrlo neobična pojava i na cesti i u kafani! Vesele, bučne i solidarne žene na ulici…”

Pridružite nam se 4. srpnja u 19.00 h ispred Kuće ljudskih prava (Selska cesta 112c)

Molimo zainteresirane da se prijave na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/NnWFPodGzgqW5Yx46
_______________________________________________________________________

Za sva dodatna pitanja: diana.todorova@documenta.hr

Šetnju organiziramo u sklopu projekta “Ženske perspektive o demokratskim tranzicijama 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih”.

Projekt sufinancira Europska unija.