hr

Ususret Međunarodnom danu žena pozivamo vas na radionicu izrade figurica od gline “850 žena za 850 žena”. Radionica je dio umjetničkog projekta „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ vizualne umjetnice Andreje Kulunčić nastao u suradnji s feminističkom antropologinjom Renatom Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinjom s dugogodišnjim stažem u Bolnici za psihijatriju Vrapče Dubravkom Stijačić.

Projekt tematizira žensko stradanje na Golom otoku i Svetom Grguru, o čemu se još uvijek izuzetno malo govori. Više od 850 žena optuženih za povezanost s Informbiroom prošlo je u razdoblju od 1950. do 1956. godine iznimno okrutnu logorsku torturu.

Radionica “850 žena za 850 žena” poziva žene da izrade po jednu figuricu od gline, simbolično ih posvećujući jednoj od kažnjenica. Za radionicu nisu potrebne vještine ni znanje o oblikovanju gline. Radionica je besplatna te je namijenjena ženama i djevojkama.

Izradom figurice polaznice radionice sudjeluju u prenošenju kolektivne memorije na traumatičnu prošlost koja se ne bi smjela ponoviti i stvaranju pokretnog spomenika od 850 terakota skulpturica koje će se izlagati kao cjeloviti rad na izložbama projekta koje će uslijediti. Radi se o ANTISPOMENIKU kao obliku suvremenih memorijalnih praksi nasilnog naslijeđa oko kojega suvremena društva nisu uspostavila konsenzus što dovodi do negiranja povijesti i zapostavljanja žrtvi.

Datum: 6.3.2023. u 18.30 h

Mjesto: Kuća ljudskih prava Zagreb, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Selska cesta 112c, Zagreb

Voditeljica: Andreja Kulunčić, vizualna umjetnica

Molimo zainteresirane da se prijave na linku https://forms.gle/mcXJbDaC13f9dU6F7

Produkcija udruga MAPA, Zagreb 2023. Projekt je financiran sredstvima Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Mediterranean Women’s Fund.

Radionica se održava u sklopu projekta Documente “Ženske perspektive o demokratskim tranzicijama 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih”, koji sufinancira Europska unija.

Više informacije nalazi se u prilogu.

Fotografija: Andreja Kulunčić