hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Europski pokret Split pozivaju vas na promociju publikacije Jedna povijest, više historija, koja će biti održana u Splitu,  u petak, 11. siječnja 2008. godine, s početkom u 18 sati u prostoru Europskog doma Split, Hrvojeva 1 (jugoistočna kula Dioklecijanove palače). 

Na promociji će govoriti:

doc. dr. sc. Tvrtko Jakovina,
mr. sc. Magadalena Najbar Agičić,
prof. Snježana Koren,
prof. Mladen Domazet,
Maja Dubljević, urednica publikacije,
Vesna Teršelič, voditeljica Documente

Publikacija Jedna povijest, više historija uključuje Dodatak udžbenicima za najnoviju povijest, preslike novinskih tekstova koji se odnose na Dodatak, osvrte autora Dodatka, tekst akademika Nikše Stančića, voditelja Povjerenstva koje je u Ministarstvu odlučivalo o Dodatku te dio službene prepiske koja se odvijala između Ministarstva i ostalih sudionika procesa, a može poslužiti u svrhu dokumentiranja tegobnog procesa pregovaranja o mogućim modelima kreiranja nastave povijesti u hrvatskom Podunavlju i šire.

Dodatak udžbenicima za najnoviju povijest priručnik je za nastavu povijesti koji je naručilo Ministarstvo znanosti, prosvjete i športa nakon što je u šk. god. 2002./2003. u Podunavlju prestao vrijediti petogodišnji moratorij na nastavu najnovije povijesti. Već i prije objavljivanja Dodatak, je izazvao snažne reakcije, potvrđujući da gotovo svaki sažeti povijesni osvrt na rat, u našem pa i drugim postratnim društvima, otvara nezacijeljene povrede.

Ovom publikacijom želimo pred društvenu i stručnu javnost postaviti otvoreno pitanje kako povijesnu zbilju, t.j. sveukupnost prošlih događanja, pretočiti u što objektivniju historiju uz punu svijest o tome da i najstručnija interpretacija neće i ne treba biti jedna i jedina, a mi Dodatak stavljamo pred sud javnosti kao svojevrstan društveni lakmus koji pokazuje u kolikoj mjeri još uvijek djelujemo u duhu autoritarno totalitarnih tradicija obilježenih vjerom u samo jednu povijesnu istinu.