hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Robert Bosch Stiftung Vas pozivaju na predstavljanje knjige „Nepoznati susjed – antologija s jugo-istoka Europe“ i tribinu pod nazivom Mjesto Drugog u arhitekturi straha koja će se održati u srijedu, 20.10.2010., u 18h u Kulturno-informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5, Zagreb.

Dvadeset i jedan/a autor/ica iz zemalja jugo-istočne Europe pozvani su 2007. godine da napišu esej za antologiju pisaca s jugoistoka Europe o svom odnosu prema drugom i drugačijem, o uzrocima sukoba u zemljama bivše Jugoslavije te da odgovore na pitanje: zbog čega strah od i nepovjerenje prema susjedu?

Knjigu je uredio švedski autor Richard Schwartz, a objavljena je u osam zemalja: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, Sloveniji i Njemačkoj. U Hrvatskoj je objavljena u izdanju nakladničke kuće Durieux pod naslovom „Nepoznati susjed – antologija s jugoistoka Europe“.

Koliko se odnos prema drugome promijenio od vremena kad je antologija objavljena i što možemo očekivati u budućnosti? O tome govore Slavenka Drakulić, Vladimir Arsenijević i Vesna Kesić. Raspravu će moderirati Srđan Dvornik.