hr

Pozivamo Vas na predstavljanje podataka istraživanja ”Ljudski gubici 1991.-1995. u Hrvatskoj” za područje Karlovačke županije. Prezentacija će se održati u četvrtak, 27. lipnja 2024. u 11:00 sati u prostorijama Društvenog centra Prostor(i)ja, Ulica Mije Krešića 4, 47000, Karlovac.

Ni više od trideset godina od početka rata 1991., u Hrvatskoj ne postoji jedinstveni i javno dostupan popis ubijenih i nestalih građana i građanki Republike Hrvatske. Radi se o civilizacijskoj obavezi kojom se odaje počast žrtvama, a ujedno se pokušava stvoriti realan i činjenično utemeljen pregled njihovih stradanja.

Istraživanje ljudskih gubitaka dugogodišnji je program Documente usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, kojim se nastoji pružiti faktografska osnova za razumijevanje rata u Hrvatskoj. Istraživanje se provodi prema dobro utvrđenoj metodologiji, u suradnji i dijalogu s drugim dokumentacijskim centrima, organizacijama, institucijama i svjedocima, te se vodi načelom nepristranosti i uvažavanjem dostojanstva stradalih. Utvrđivanje podataka o stradalima i nestalima također je i dokumentarna osnova našeg javnog zagovaranja za stvaranje cjelovitog institucionalnog okvira za civilne žrtve rata, za dijalog o prošlosti i jačanje pretpostavki za izgradnju održivog mira.

___________

Na predstavljanju će govoriti:

Vesna Teršelič, voditeljica Documente
Nikola Mokrović, voditelj istraživanja
Božica Ciboci, istraživačica
Rade Kosanović, zamjenik predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije

___________

Podaci istraživanja ”Ljudski gubici 1991.-1995. u Hrvatskoj” za područje Karlovačke županije bit će objavljeni na web stranici Documente u četvrtak, 27. lipnja.

Budući da kvaliteta podataka dostupnih za pojedine žrtve i stradalnike izrazito varira uslijed nedostatka ili nepouzdanosti izvora, potrebna nam je svaka pomoć da popis poboljšamo: bilo dodavanjem detalja, bilo ispravljanjem grešaka. Raspolažete li bilo kakvom informacijom, želite li nadopuniti podatke, molimo vas da nam se javite na jedan od naših kontakata. Vaš će identitet biti zaštićen.

 

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću