hr

Pozivamo Vas na predstavljanje Izvještaja o praćenju suđenja za ratne zločine za 2023. godinu koje će se održati ponedjeljak 25. ožujka 2024. u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112c u Zagrebu, s početkom u 11:00 sati.

Izvještaj će predstaviti Vesna Teršelič i Veselinka Kastratović iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Organizacije za ljudska prava Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek,  sustavno prate suđenja za ratne zločine od 2005. godine.

Navodimo dijelove sažetka izvještaja: „Tijekom 2023. evidentirali smo 64 kaznena postupaka u fazi rasprave koji su u nadležnosti županijskih sudova u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Zabrinjava činjenica da je trend suđenja u odsutnosti u predmetima ratnih zločina i dalje  dominantan; zabilježen je isključivo u kaznenim postupcima koji se provode protiv pripadnika srpskih paravojnih postrojbi/JNA.

U izvještajnom razdoblju, na razini četiri nadležna suda, 42 od 64 (66%) kaznenih postupaka provedeno je protiv nedostupnih optuženika koji mahom prebivaju na teritoriju Republike Srbije.  Od ukupnog broja praćenih postupaka, 60 (94%) ih je bilo protiv pripadnika srpskih paravojnih postrojbi/JNA. U isto vrijeme, samo 4 kaznena postupka vodila su se ili se vode protiv pripadnika hrvatskih postrojbi i pripadnika HVO-a.

Više od trideset godina od početka ratnih sukoba otvaraju se nove istrage, broj suđenja je velik, ali je problem dinamika i tempo suđenja. Također, sve je teže doći do informacija, ne samo o suđenjima u tijeku, već i o pravomoćno okončanim suđenjima.

U brojnim postupcima, još uvijek nisu okončane predistražne radnje. Preživjeli članovi obitelji žrtava, kao i preživjele žrtve, s pravom očekuju procesuiranje počinitelja.

Autorice i autori izvještaja su Jelena Đokić Jović, Veselinka Kastratović, Vesna Teršelič i Jurica Vitković. Cijeli izvještaj bit će dostupan na webu od ponedjeljka.

 


 

Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.