hr

Kako se suprotstaviti populističkim i nacionalističkim narativima? Kako razgraničiti činjenica od manipulacija? Kako dekonstruirati povijesne mitove?

U subotu 18. ožujka od 11 sati, u kinodvorani KIC-a (Preradovićeva 5), održat ćemo diskusiju s predstavnicima nevladinih organizacija iz Grčke, Rumunjske, Srbije i Španjolske s kojima je u protekle tri godine Documenta radila na metodologiji kritičkog pristupa iskrivljavanju činjenica.

Tijekom razgovora, naglasak ćemo staviti na rad na dekonstrukciji popularnih mitova, razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti – te općenito na vještine i znanja koje su mladima potrebne kako bi se što bolje snašli u svijetu punom dezinformacija, lažnih vijesti i mitova. Kolege iz Grčke, Rumunjske, Srbije i Španjolske kratko će predstaviti stanje u svojoj zemlji, a nakon toga, u diskusiji, razgovarat ćemo o sličnostima i razlikama u obrazovanju u navedenim zemljama te prijedlozima i načinim kako to obrazovanje unaprijediti.

Tijekom događaja, prezentirat ćemo i rezultate našeg zajedničkog projekta „Kako se nositi s popularnim mitovima’“. Predstavit ćemo pet edukativnih video materijala u kojima smo dekonstruirali po jedan mit iz svake partnerske zemlje na teme poricanje i iskrivljavanje činjenica o holokaustu na primjeru logora Jasenovac, Kosovski mit, kao primjer državotvornog mita koji ima snažan utjecaj na društvo u Srbiji i danas, mržnja i stereotipi prema Romima na primjeru Rumunjske, tajne škole na primjeru Grčke, koje nam govore o načinu na koji se tamošnje stanovništvo nosi s osmanskim nasljeđem te mit o Kolumbu, koji se bavi i širom temom kolonijalizma i odnosa kolonijalnih sila prema narodima koji su živjeli na tim teritorijima ranije.

Predstavit ćemo i priručnik, koji donosi dodatne dekonstruirane mitove iz partnerskih zemalja, kao i brojne metode i alate pomoću kojih možemo raditi s mladima na razvoju kritičkog mišljenja i medijske pismenosti.

Molim zainteresirane da se registriraju na linku https://forms.gle/j2M1GuyMRNytcBbD8

Veselimo se vašem dolasku.

Projekt je sufinanciran sredstvima programa Europske unije iz programa Erasmus+.