hr

U susret Međunarodnom danu žena, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, u suradnji s Centrom za ženske studije, poziva vas na edukativnu šetnju “Zagrebačka geografija borbe za ženska prava”.

Uz vodstvo i svjedočanstva aktivistica za ženska prava posjetit ćemo nekoliko lokacija u centru Zagreba vezanih uz djelovanje ključnih ženskih inicijativa i organizacija, koje su devedesetih djelovale u mreži Antiratne kampanje Hrvatske: Centar za ženske studije, Centar za žene žrtve rata – Rosa te CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Šetnja će se održati 6. ožujka s početkom u 16.00h uz vodstvo Rade Borić, aktualne predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba i nekadašnje izvršne direktorice Centra za ženske studije (2008. – 2016.), aktivistice Vesne Teršelič, suosnivačice Antiratne kampanje Hrvatske i voditeljice Documente – Centra za suočavnje s prošlošću, Nele Pamuković, koordinatorice Centra za žene žrtve rata – Rosa i Sande Malbaše, suosnovačice CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Očekujemo i potvrdu Biljane Kašić, osnivačice Centra za ženske studije i redovite profesorica na Odsjeku za sociologiju, Sveučilišta u Zadru .

Očekujemo vas 6. ožujka u 16.00h ispred spomenika kralju Tomislavu na Glavnom kolodvoru.

Molimo zainteresirane da se prijave na sljedećoj poveznici https://forms.gle/wjzXaxaLrj5Ya1AaA

Polazimo ispred spomenika Kralju Tomislavu, preko puta Glavnog kolodvora. Zajedno ćemo prošetati kroz nekoliko ulica u centru Zagreba u kojima su ženske inicijative i organizacije započele svoje djelovanje: Gajeva, Berislavićeva, Đorđićeva, Palmotićeva i druge. Edukativna šetnja će završiti uz čaj i druženje na lokaciji Dolac 8 koju danas dijele Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke i Centar za ženske studije.

Tijekom šetnje prezentirat ćemo podcast seriju „Ženske perspektive o demokratizaciji“ u kojoj žene progovaraju o svojim iskustvima tijekom procesa demokratizacije u nekoliko europskih zemalja. Podcasti tematiziraju tranziciju iz socijalizma u demokraciju u Bugarskoj, raspad Jugoslavije i demokratsku tranziciju u Hrvatskoj i Sloveniji, izvaninstitucionalnu demokratizaciju u Italiji 1970-ih obilježenu „strategijom napetosti“, te španjolsku tranziciju u demokraciju nakon režima Francisca Franca.

Tijekom šetnje bit će osiguran prijevod na engleski jezik.

Okupljanjem želimo podsjetiti javnost na doprinos aktivistica za ženska prava civilnom društvu u Hrvatskoj. Ljudska prava će se poštovati samo ukoliko ih neprestano i aktivno branimo.


Za sva dodatna pitanja: diana.todorova@documenta.hr

Fotografija: Arkzin II, broj 12, travanj 1994.

Šetnju organiziramo u sklopu projekta “Ženske perspektive o demokratskim tranzicijama 1970-ih, 1980-ihi 1990-ih”.

Projekt sufinancira Europska unija.