hr

Bivši šefovi Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su na po 15 godina zatvora.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizam za kaznene sudove (MRMKS) u Den Haagu je u srijedu, 31. maja 2023. donijelo pravomoćnu presudu kojom je poništilo oslobađajući dio prvostupanjske presude po osnovu odgovornosti po UZP-u. Jovica Stanišić i Franko Simatović su proglašeni krivim za zločine u Bijeljini, Bosanskom Šamcu, Zvorniku, Doboju, Trnovu i Sanskom Mostu u Bosni i Hercegovini, te Daljskoj Planini u Hrvatskoj. Time je uvažen dio žalbe Tužiteljstva.

Presudom su osuđeni za udruženi zločinački pothvat čiju zločinačku svrhu su dijelili određeni visoko pozicionirani politički, vojni i policijski dužnosnici, poput Slobodana Miloševiću, Ratka Mladića, Veljka Kadijeviću i drugih. Cilj tog udruženog zločinačkog pothvata bilo je prisilno i trajno uklanjanje većine ne-Srba, prvenstveno Hrvata, bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, s velikih područja u Hrvatskoj i BiH, putem činjenja progona, ubojstava, deportacije i nehumanih djela – prisilna premještanja unutar kaznenih djela zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Naglašavamo da su proglašeni krivima i za zločine u Hrvatskoj. U presudi Žalbenog vijeća stoji i da je dokazano da je među stradalima u Hrvatskoj ubijena i Marija Senaši.

Tijekom istraživanja ljudskih gubitaka Documenta je zabilježila da su od 10. listopada 1991. do 3.lipnja 1992. u Dalj Planini ubijene 21 žene i muškarca. Svi smrtno stradali i nestali su bili pripadnici i pripadnice madžarske nacionalne manjine. Posljednja je 3. lipnja 1992. odvedena Marija Senaši, rođena 1937. godine. Prema podacima Documente pripadnici srpskih jedinica dočekali su je kod kuće i odveli u nepoznatom pravcu. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su u bunaru na lokaciji „Čačin dol“ u Dalj Planini 2001. godine. Prema navodima iz pravomoćne presude Rezidualnog mehanizma za njenu smrt je kriv Mihajlo Ulemek iz Srpske dobrovoljačke garde. Srpskom dragovoljačkom gardom zapovijedao je Željko Ražnatović Arkan, sudionik udruženog zločinačkog pothvata.

Documenta – Centar za suočvanje s prošlošću

 


 

Projekt ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.