hr | en

Povodom skorašnjeg obilježavanja oslobođenja okupiranih područja RH-a, te sjećanja na stradanje, patnju i egzodus srpskih civila, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organizira konferenciju za novinare na kojoj će se dati pregled činjenice u vezi procesuiranja ratnih zločina počinjenih u tijeku i neposredno nakon vojno redarstvene akcije Oluja, s osvrtom na 2016. godinu.

Susret s novinarima će biti prilika da se javnosti prvi puta predstave konkretni podaci i okolnosti u vezi broja stradalih a vezano za pojedine lokacije na kojima su se dogodili zločini tijekom i nakon VRA Oluja.

Spomenute podatke Documentini istraživači/ce prikupljaju unutar aktivnosti na dokumentiranju Ljudskih gubitaka u Hrvatskoj 1991. – 1995., s ciljem stvaranja poimeničnog popisa svih žrtava, uz okolnosti njihova stradanja, tijekom rata u RH, bez obzira na to kojoj su etničkoj ili vjerskoj skupini pripadale, koju su političku ili ideološku ideju branile.

Na konferenciji za novinare, u srijedu, 03. kolovoza, Kuća ljudskih prava Zagreb, Selska cesta 112 c, s početkom u 10.00 h, govorit će;

Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Slaven Rašković, koordinator dokumentiranja Ljudskih gubitaka u Hrvatskoj 1991. – 1995. i Beatrice Vujanović iz Francuske, koja će javnosti predstaviti dijelove istraživanja u vezi povratka hrvatskih građana srpske nacionalnosti u periodu nakon 1995. godine.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću