hr

Dvojici nekadašnjih pripadnika HVO-a, opt. Marinku Mariću i opt. Željku Rodinu, Vrhovni sud Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 01. rujna 2022., potvrdio prvostupanjsku presudu te istovremeno optuženicima povisio zatvorske kazne.

Obojici su za ratni zločin protiv civila, u ožujku 2020., zatvorske kazne odmjerene ispod zakonskog minimuma.

Tada je sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu, pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića, I.opt. Marinka Marića osudilo na na četiri i pol godine zatvora dok je II.opt. Željka Rodina osudilo na tri godine i 10 mjeseci zatvora.

Vrhovni sud RH je prvooptuženom Marinku Mariću  povisio zatvorsku kaznu na 7 godina dok je II. opt. Željku Rodinu kazna povišena na 6 godina zatvora.

Obojica optuženika teretila su se za ubojstvo civila Envera Šabanovića  koji je bio zatočen u Gabeli tijekom kolovoza 1993.

Na teret im je stavljeno i ponižavanje, fizičko i psihičko zlostavljanje i tjelesno kažnjavanje tridesetak bošnjačkih civila zatočenih u Gabeli i Silosu. Optuženici su ih, u periodu od srpnja do rujna 1993., tukli motkama i nogama po genitalijama i drugim dijelovima tijela, primoravali da se bacaju na pod, da piju vlastitu mokraću, ližu krv s poda, stoje vani na suncu pri visokim temperaturama odjeveni u debele zimske odore, leže goli na vrelom asfaltu, a uzimali su im i vrjednije stvari, poput satova, govoreći da im više neće trebati.

I. opt. Marinko Marić, u više je navrata, kako stoji u optužnici, u periodu od lipnja do listopada 1993., udarao  drvenom palicom, puškom, rukama i nogama zatočenike kao i one već zlostavljane koji su u Gabelu dovedeni iz Stoca u polusvjesnom stanju, gazio ih nogama, tjerao da se postrojavaju uz zid i pjevaju ustaške pjesme, psovao ih, bacao po njima željezne krevete, vezivao im remen oko vrata praveći omču te ih tako vezane podizao gore-dolje, ulijevao im vodu u nosnice, stavljao cijev pištolja u usta.

II. opt. Željko Rodin je zatočenicima logora Gabela  oduzimao  novac i satove te im prijetio da će ih pobiti ukoliko mu ne predaju sve vrijednije stvari u svom posjedu. Također, početkom kolovoza 1993., s nepoznatim pripadnicima HVO-a, petoricu je civila, zatočenih u logoru Dretelj, pokraj Čapljine, izudarao željeznim cijevima, puškama, drvenim palicama, letvama, nogama i rukama po svim dijelovima tijela. Zatočenici su pri tom zadobili teške tjelesne ozljede.

Podsjećamo, suđenje je započelo tijekom 2017.

Prvostupanjska presuda donesena je u ožujku 2020.

 


Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova