hr

Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbu optuženika i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci donesenu u po novljenom postuipku. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Osuđen je na kaznu zatvora 8 (osam) godina. Suđeno mu je u odsutnosti.

Optuženik je osuđen zbog ubijanja civilnog stanovništva 1991. za vrijeme oružanog sukoba zajedno s još pet osoba (koji su za isti događaj već pravomoćno osuđeni). Zlostavljanjem, zastrašivanjem i maltretiranjem su htjeli natjerati civilno stanovništvo na iseljenje. Prvo su priveli tri civila na ispitivanje. Jednog su pustili, a jednog svi naizmjence tukli šakama i gumenom palicom po glavi i tijelu. Zadobivene ozljede su bile smrtonosne i na licu mjesta je preminuo. Njegovo mrtvo tijelo, kao i trećeg živog civila, trojica supočinitelja su utovarili u automobil i odvezli do jednog mjesta. Tamo su ispalili najmanje tri hica u trećeg civila. Na licu mjesta je preminuo. Tijela obojice civila su prekrili granama i otišli. Sutradan su se četvorica supočinitelja vratili i tijela ubijenih civila prenijeli i bacili u obližnju jamu.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će izrečena kazna zatvora ispuniti svrhu kažnjavanja. Pravilno je prvostupanjski sud optuženiku kao olakotnu okolnost cijenio prijašnju neosuđivanost. Kao otegotna okolnost je cijenjena ustrajnost, okrutnost i nečovječnost u zlostavljanju i maltretiranju civila. U dijelu u kojem je neposredno sudjelovao optuženik smrtno je stradala nevina civilna osoba, samo zato što je bila pripadnik druge nacionalnosti.

Tako odmjerena kazna odgovara stupnju krivnje optuženika i pogibeljnosti kaznenog djela. Izrečena kazna sadrži dostatnu moralnu osudu za zlo koje je optuženik počinjenjem djela prouzročio i dostatnu društvenu osudu za počinjenje djela. Izricanje blaže ili strože kazne nije opravdano.

Podsjećamo, nepravomoćna presuda u ponovljenom postupku donesena je 22.12.2020. i njome je opt. Dane Radočaj – Jablan oglašen krivim i osuđen na 8 godina zatvora.

Opt. Damir Radočaj preminuo je pa je kazneni postupka protiv njega  obustavljan.

Podsjećamo, ponovljeni postupak u ovom kaznenom predmetu započeo je 04. veljače 2020.

Vrhovni sud je dana 20. studenog 2019. donio odluku (presuda i rješenje broj I. Kž-491/16) kojom je djelomično potvrđena prvostupanjska presuda, a djelomično ukinuta te je predmet u ukidbenom dijelu vraćen na ponovno suđenje i odluku. Naime, prvostupanjska presuda ukinuta je u odnosu na VI. opt. Radočaj Damira i VII. opt. Radočaj Dane – Jablana koji su ukidbenom presudom bili oslobođeni optužbe.

Prijašnji tijek postupka:

Dana 26. travnja 2016. objavljena je presuda vijeća Županijskog suda u Rijeci kojom su petorica optuženika oglašena krivima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđeni na:
I. opt. Dane Radočaj – 15 godina zatvora
Il. opt. Ćuruvija Nikola – 15 godina zatvora
III. opt. Kosanović Đorđe – 12 godina zatvora
IV. Radislav Korač – 10 godina zatvora
V. opt. Galović Dragan – 6 godina zatvora
Šestooptuženi Radočaj Damir i sedmooptuženi Radočaj Dane – Jablan oslobođeni su zbog nedostatka dokaza.
Suđenje je započelo u prosincu 2014. i provedeno je u odsutnosti optuženika.

Postupak protiv Dane Radočaja i dr., za kazneno ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

Dana 22. prosinca 2015. godine zatražen je dodatni rok za očitovanje od strane obrane jer je u međuvremenu izmijenjena optužnica.

Dana 5. veljače 2016. godine glavna rasprava započela je ispočetka čitanjem neznatno izmijenjene optužnice, podneskom od 16. prosinca 2015.

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova