hr | en

Potvrđena optužnica protiv Josipa Boljkovca zbog likvidacija civila sredinom 1945. godine
/ 93-godišnjeg Boljkovca tereti se da je kao šef povjerenstva
Odjeljenja zaštite naroda (OZNA) za Grad i Kotar Karlovac odgovoran za
uhićenja i likvidacije civila koje se sumnjičilo da su surađivali s
ustaškim vlastima.

Još jedna optužnica protiv bivšeg zapovjednika osječke kasarne / Zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je 15. listopada optužnicu protiv Bore Ivanovića zvanog Konj.

Tereti ga se da je od 7. srpnja do prosinca 1991., kao zapovjednik 12. proleterske mehanizirane brigade JNA te zapovjednik podređenim pripadnicima lokalnih teritorijalnih obrana i dobrovoljcima s područja Srbije naredio neselektivne topničke i minobacačke napade i okupaciju Tordinaca, Ćelija, Orlovnjaka, Ernestinova, Laslova, Antunovca i Palače.

Iako je znao da njegovi podređeni neovlašteno zatvaraju, zlostavljaju i ubijaju civile, nije poduzeo radnje da se takva postupanja spriječe i počinitelji kazne. Boro Ivanović „Konj“ i dalje je nedostupan pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.

Nastavljaju se prosvjedi zbog procesuiranja hrvatskih branitelja za ratne zločine / Nasilno skidanje latinično-ćiriličnih tabli u Vukovaru, koje se nastavilo diljem Hrvatske, utjecalo je na oživljavanje međuetničkog nepovjerenja i potaknulo postupke koji ne pridonose procesuiranju svih počinitelja ratnih zločina.

U organizaciji udruge Žene u Domovinskom ratu – Zadar, 17. listopada pred Županijskim sudom u Splitu, prosvjedovalo je dvadesetak članica udruge, uglavnom supruga i članova obitelji osoba procesuiranih za ratne zločine. Tražena je “revizija svih postupaka protiv branitelja koji su osuđeni, optuženi ili osumnjičeni” za ratne zločine.

Uhićen ranije u odsutnosti osuđeni bivši oficir JNA / Na graničnom prijelazu između Hrvatske i Mađarske 18. listopada 2013. uhićen je Slobodan Dotlić, u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog granatiranjem Gospića.

U Njemačkoj uhićen okrivljenik za ratni zločin / Prema pisanju brojnih internetskih portala, dana 19. listopada 2013., prilikom rutinske kontrole autobusa kod grada Passaua na njemačko-austrijskoj granici, njemačka policija uhitila je jednog srbijanskog državljanina.

Za njim je raspisana međunarodna tjeralica, a tereti ga se da je 1991. na području Republike Hrvatske zlostavljao više zatvorenika.

Novosti sa MKSJ

a) Implikacije slučaja Harhoff / Komisija koju je imenovao potpredsjednik MKSJ 7. listopada je većinom glasova, uz suprotno mišljenje suca Liua,  odbacila zahtjev Tužiteljstva za ponovnim razmatranjem odluke od 28. kolovoza 2013., kojom je prihvaćen zahtjev  optuženog Vojislava Šešelja za izuzećem suca Frederika Harhoffa u njegovom predmetu.

b) Predmet Prlić i drugi – potvrđena odluka da Slobodan Praljak može samostalno snositi troškove obrane;  odluka Žalbenog vijeća o prvostupanjskoj presudi tek 2017. godine
/ Žalbeni postupak u predmetu Prlić i drugi bit će okončan sredinom 2017. godine, proizlazi iz obraćanja predsjednika  MKSJ-a Theodora Merona Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 14. listopada, pri podnošenju godišnjeg izvještaja.

U prilogu se nalazi elektronska verzija izvještaja.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću