hr | en

ZAGREB, 10. lipnja 2014. – Usprkos ometanju i prijetnjama, dvjestotinjak Zagrepčana odalo je počast žrtvama Ahmića te prosvjedovalo protiv crkvenoga poricanja zločina istaknuvši pred katedralom u Zagrebu imena i prezimena 116 žrtava HVO-ova pokolja bošnjačkih civila u Ahmićima 16. travnja 1993.

Prosvjed i odavanje počasti organizirale su nevladine organizacije za ljudska prava Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava, Centar za mirovne studije i koordinacija nevladinih organizacija Platforma 112. Transparente su, među ostalim, držali politolog Dražen Lalić, sindikalci Spomenka Abveršek i Mijat Tomić, novinar Drago Pilsel, aktivisti Zoran Pusić, Srđan Dvornik, Vesna Teršelič, Eugen Jakovčić, Jelena Berković, članovi Inicijative mladih za ljudska prava, novinar Stjepo Martinović, a na skupu je bio i književni kritičar Zdravko Zima.

Građani s transparentima napravili su krug na platou pred katedralom te dostojanstveno i u tišini istaknuli imena i prezimena ubijenih. U Ahmićima je 16. travnja 1993. ubijeno 116 bošnjačkih civila, među kojima 35 žena i 11 djece. Najmlađe je imalo tri mjeseca. Zločin je počinila postrojba HVO-a. Jedan od nekoliko pravomoćno osuđenih za taj zločin, potpredsjednik HDZ-a BiH Dario Kordić, pušten je u prošli petak s odsluženja kazne  zatvora od 25 godina, na koliko ga je 2001. osudio Haški sud.

Među okupljenima koji su ga dočekali u Zagrebu bio je i sisački biskup Vlado Košić. Ta gesta crkvenoga velikodostojnika, zajedno s još nekoliko otvorenih crkvenih demonstracija podrške osuđeniku za ratni zločina nad Bošnjacima u BiH, ponukala je organizatore prosvjeda da pred katedralom podsjete što se dogodilo  u Ahmićima i prosvjeduju protiv poricanja zločina.

“Iz Hrvatske odašiljemo drukčiju poruku: da poštujemo žrtve i da suosjećamo s njihovim obiteljima. Hrvatska se mora suočiti s ovim zločinom. Pripadnici Katoličke crkve koji slave Kordića šalju neprihvatljive poruke. One ne doprinose ni suživotu ni miru, i izravno vrijeđaju obitelji ubijenih. To se nije smjelo dogoditi”, kazao je aktivist Documente Eugen Jakovčić, podsjetivši na hrabru gestu aktivista Zorana Ivančića, koji se na dočeku Kordića povikom usprotivio kolektivnom poricanju zločina.

Prosvjed i iskazivanje poštovanja žrtvama ometalo je tridesetak građana s transparentima na kojima su bila ispisana imena hrvatskih žrtava u BiH. No ti ljudi nisu dostojanstveno isticali imena žrtava, nego su vrijeđali i prijetili nositeljima transparenata s imenima bošnjačkih žrtava, vičući “Tito zločinac”, “Dolje komunisti”, “Pusić izdajnik” te pjevajući Thompsonove pjesme. Istaknuli su i transparent “Apage satanas” te “I Krist je bio osuđen kao zločinac”. Policija, opremljena protudemonstracijskom opremom, čuvala je mir. Usprkos očitim tenzijama i svađama, nasilja ni ozbiljnijih incidenata nije bilo.

Autor teksta Boris Pavelić, Novi list, objavljeno 10. lipnja 2014.