hr | en

Dvotjedni izvještaj o suđenjima za ratne zločine, Zagreb/ Osijek, 24.06.2014. /

U Zagrebu održana regionalna konferencija, a u Londonu globalni summit o sprječavanju seksualnog nasilja u oružanim sukobima / U organizaciji Ministarstva branitelja, a uz podršku UNDP-a, u Zagrebu je 29. i 30. svibnja održana regionalna konferenciju pod nazivom Seksualno nasilje u oružanom sukobu: Ispravljanje nepravde, sprječavanje nasilja u budućnosti.

Reakcije aktivista na doček ratnog zločinca Kordića: Poštujemo žrtve, suosjećamo s obiteljima

Neuspjeh tužiteljstva – oslobađajuće presude pripadnicima hrvatskih postrojbi / Drljo i Krajina nepravomoćno oslobođeni optužbe za zločin u Gruborima; Velibor Šolaja nepravomoćno oslobođen optužbe za usmrćenje starice u Medačkom džepu; Potvrđena oslobađajuća presuda pripadniku Hrvatske vojske kojeg se teretilo za usmrćenje dvoje civila kod Mrkonjić Grada

Bivšem oficiru JNA zbog granatiranja Zadra i okolice 7 godina zatvora

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Splitu 9. lipnja 2014. godine proglasilo je krivim Aleksandra Lazarevića i osudilo ga na 7 godina zatvora.

Viši sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv petorice bivših pripadnika Milicije i Teritorijalne obrane Sotin / Prema priopćenju Višeg suda u Beogradu od 16. lipnja 2014. godine, Izvanraspravno vijeće Odjeljenja za ratne zločine potvrdilo je optužnicu protiv petorice bivših pripadnika Milicije i TO Sotin, zbog osnovane sumnje da su od polovine listopada do kraja 1991. godine ubili 16 civila hrvatske nacionalnosti u Sotinu kod Vukovara.

Podignuta optužnica protiv desetorice okrivljenika zbog zločina nad hrvatskim civilima i zarobljenicima u Trpinji

Podignuta još jedna optužnica protiv Siniše Martića zvanog Šilt

Istraga protiv osmorice pripadnika srpskih postrojbi zbog zločina u Glinskom Novom Selu

Istraga protiv jednog pripadnika HV-a zbog „post-Olujnog“ zločina u Kijanima

U prilogu se nalazi elektronska verzija cjelovitog izvještaja.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću