hr

Nakon duge bolesti u 88. godini preminuo je Zvonimir Iveković, pravednik, atletski trener i sportaš. Zadnje mjesece živio je sam u Babotoku na vrhu Bilogore, uz svoj mali voćnjak.

Upoznali smo se kad se skupa s Jovicom Brkićem angažirao u udruzi „Pravda“. Toj se organizaciji posvećenoj borbi za prava osoba oštećenih terorističkim aktima pridružio 2004. godine. Od 2009. do svoje smrti, punih 13 godina, bio je njen predsjednik. Kako bi ukazali na nepravdu i borili se za obeštećenje, u „Pravdi“ su pripremili popis svih vlasnika stambenih objekata miniranih na širem području grada Bjelovara i na području nekadašnje općine Bjelovar, u terorističkim aktima izvan zone ratnog djelovanja, tijekom 1991. i 1992. 650 kuća, vikendica i gospodarskih objekata, mahom u vlasništvu Srba ali i u vlasništvu pripadnika većinskog naroda, nestalo je zbog podmetanja eksplozivnih naprava. Usprkos obećanjima predstavnika različitih vladinih institucija do danas nisu dobili obeštećenje.

U rodnom Bjelovaru ostavio je  pečat kao sportaš i trener. Početkom pedesetih priključio se lokalnom sportskom klubu Partizan. U Zagrebu je završio školu za trenera 1954. godine. U sportskoj karijeri mu je najvažniji rezultat bila pobjeda na 110 metara sa preponama na Hanžekovićevom memorijalu 1963. godine, prvom održanom izvan Zagreba, u Osijeku.

Zvonimir Iveković okupio je oko sebe atletske entuzijaste te iz atletske sekcije Partizana – društva za sportsku rekreaciju izdvojio Atletski klub Partizan – Bjelovar, koji je kasnije preimenovan u Atletski klub Bjelovar. Uređivao je i godišnjak Atletskog kluba Bjelovar u koji je marljivo bilježio brojne uspjehe. Mada je kao trener umirovljen 2002. nastavio je raditi s mladima. Kao trener je postigao vrlo zapažene rezultate. Pod njegovim vodstvom klub je dao tridesetak reprezentativaca i 12 državnih rekordera usprkos nedostatku pravog atletskog stadiona. Vodio je državnu atletsku reprezentaciju na tri europska prvenstva. Desetak puta je vodio reprezentaciju na nastupima u inozemstvu. 2015. primio je nagradu za za životno djelo za “Izniman doprinos razvoju hrvatske atletike”, koju dodjeljuje Hrvatski atletski savez.

Izražavamo sućut obitelji, prijateljima iz udruge „Pravda“ i svim atletičarima i atletičarkama s kojima je radio u tijeku svoje duge sportske i trenerske karijere.

Izvor fotografije: www.zvono.eu