hr

S tugom se opraštamo od doktorice Vesne Bosanac. Rođena je 1949. godine u Subotici, u Vojvodini, u obitelji koja potječe iz istočne Slavonije. Završila je Gimnaziju u Vukovaru i Medicinski fakultet u Zagrebu, a 1973. godine vratila se u Vukovar i zaposlila u Vukovarskoj bolnici kao pedijatrica. Već na početku rata u Hrvatskoj preuzela je ravnateljstvo u Vukovarskoj bolnici te je u najtežem razdoblju ratnih razaranja grada upravljala bolnicom i organizirala skrb za ranjenike. Tih je mjeseci u granatiranoj bolnici bez hrane i lijekova liječeno i operirano na tisuće ranjenika i drugih bolesnika.

Svaki je dan slala apele za pomoć. 9. studenoga 1991. poslala je pismo hrvatskoj Vladi u kojem opisuje dramatično stanje i zapisala: “Nastavljeni su direktni napadi na bolnicu iz teškog artiljerijskog naoružanja koja je već gotovo potpuno urušena… među ostalim, rođeno je nedonošče nakon samo 25 tjedana trudnoće, tjelesne težine 800 grama. Liječi se u inkubatoru u podrumu bolnice. Situacija je izuzetno teška uslijed neprekidne paljbe po zidovima i krovu bolnice. Vode nema. Tijekom poslijepodneva dva požara u krugu bolnice jedva su ugašena. Očajni, molimo, iako sada sa sve manje nade, hitnu intervenciju kako bi se JNA povukla i deblokirala Vukovar i omogućila evakuaciju 450 ranjenika uključujući nedonoščad i trudnice kao i njihovo adekvatno liječenje i tretman. Jučer, 8. 11. stiglo je 75 novih ranjenika na kojima je izvršeno 35 teških operacija. Ugroženi su životi medicinskog osoblja koje požrtvovno radi 24 sata na dan. P.S.: 10. studenoga 1991.: još uvijek smo živi ali, čini se, ne zadugo”.

U vrijeme pada Vukovara uhapšena je od strane Jugoslavenske narodne armije (JNA) i odvedena u zatvor. U svojim sjećanjima rekla je: „Mene su odveli na ispitivanje prvi put tu noć s 19. na 20. 11. 1991… I onda su počeli odvoditi ranjenike… te prve ranjenike i civile…, koji su završili na Ovčari… za 260 osoba ne znamo gdje su, a 200 je tijela nađeno na Ovčari.“ Kad su odvodili ranjenike bila je u zatvoru.

Zatočeništvo koje je trajalo tri tjedna najvećim dijelom provela je u logoru u Srijemskoj Mitrovici, pod kontrolom srpskih jedinica i JNA, nakon čega je razmijenjena. Nakon povratka iz zatočeništva u Hrvatsku intenzivno se angažirala oko traganja za nestalim osobama. U Vukovar se vratila živjeti 1997. te je ponovno preuzela ravnateljstvo u bolnici. Više puta svjedočila je na suđenjima za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom (MKSJ) u Hagu, između ostalih u postupcima protiv Veselina Šljivančanina, Mileta Mrkšića, Miroslava Radića, Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića.

Intervju s doktoricom Vesnom Bosanac dostupan je na poveznici: http://www.osobnasjecanja.hr/video-arhiva/vesna-bosanac/

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Fotografija: glasistre.hr