hr

Bila si srčana, angažirana, neustrašiva i  borbena. Došla si u Antiratnu kampanju Hrvatske (ARK) i Zamir 1996. i ostala do 2005. Punih devet godina. U Zamiru Zagreb koji je pokrenut krajem 1992., kao projekt Antiratne kampanje Hrvatske, mreže mirovnih i ženskih organizacija te organizacija za ljudska prava širom Hrvatske, naučila si stotine zainteresiranih slanju prvih elektronskih poruka. Neki i danas koristimo te prve adrese, sada bez tvoje podrške.

Zamir mreža promovirala je kulturu mira, nenasilje i ljudska prava. BBS sustavi profunkcionirali su i u Beogradu, Ljubljani i širom Bosne i Hercegovine. Jedan od glavnih ciljeva Zamir mreže bilo je povezivanje zainteresiranih organizacija i ljudi iz post-jugoslavenskih zemalja. Kako su telefonske veze bile u prekidu tijekom rata, Zamir-transnacionalna mreža bila je jedna od rijetkih oblika komunikacije između mirovnih i ženskih organizacija.

Ratni režimi pokušavali su zatvoriti i ugasiti slobodu medija i protok različitih informacija. Stoga je Zamir, kao mreža na koju su bile spojene mnoge nezavisne novinske agencije funkcionirao kao vrlo važan oblik informiranja za svoje korisnike i korisnice.

Preko Zamir mreže, mnoge su prognaničke i izbjegličke obitelji tijekom ratnih i poslijeratnih godina spojene sa svojom rodbinom u post-jugoslavenskim zemljama te u svijetu. Ljudima iz Sarajeva i Zenice je Zamir dugo bio jedna  od rijetkih mogućnosti za kontakt s ostatkom svijeta.

Nakon akcija hrvatske vojske i policije Bljesak i Oluja, organizacije za ljudska prava U Hrvatskoj i Srbiji pružale su pomoć ljudima da pronađu informacije o svojim obiteljima i rodbini koje su izbjegle ili ostale na području Hrvatske, te je u tu svrhu korišten Zamir kao vrlo pouzdan oblik komunikacije.

Kad je krenuo proces mirne integracije, uvelike podržan od građanskih inicijativa i mirovnih timova koji su pratili obitelji tijekom prvih posjeta do tada nedostižnim mjestima u Istočnoj Slavoniji i Baranji, Zamir je olakšao komunikaciju. Kad je u siječnju 1998. okončan proces integracije to je bila i tvoja pobjeda.

Na Zamir-konferencijama mogli su se naći izvještaji o stanju ljudskih prava, izvještaji i članci o radu ARK-a i Žena u crnom kao i tadašnje Koordinacije mirovnih organizacija za Istočnu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem. Često su se na Zamir-konferencijama poput YUGO ANTIWAR vodile rasprave o civilnom društvu, radu i načinima rada mirovnih i humanitarnih organizacija. Zamir je funkcionirao kao prostor za slobodnu razmjenu ideja i informacija i kao takav bio vrlo važan generator novih ideja i inicijativa u zemlji.

Došla si u Zamir na svojevrsnoj prekretnici kad je  korisnicima/korisnicama Zamira omogućeno priključivanje na internet. U Hrvatskoj je do tada pristup na internet bio privilegij uskog kruga sveučilišnih djelatnika te državnih službi. Zamir-ZG pružao je  potpunu uslugu u smislu instaliranja komunikacijskih programa, edukacija, kreiranja WEB stranica te telefonske i tehničke podrške.

Skupa s Brankom Juran i Sanjom Sagasta uređivala si prvi hrvatski lezbijski  fanzin  Just A Girl. Objavljena su 3 broja. Treći, ujedno i posljednji broj, promoviran je u ožujku 1998. na dan žena u Klubu Močvara. Ugasio se zbog nedostatka novca za tisak. U časopisu su se našli prijevodi iz stranih listova, najviše iz Curvea. Redovite teme koje su se obrađivale bile su domaći i strani filmovi i književnost, psihologija, predstavljanje udruga, šaljivi kutak, a svaki broj obavezno je imao i jedan intervju. U završnom trećem broju fanzina mogli su se pročitati prevedeni intervjui s Kimberly Peirce, redateljicom filma Boys don’t cry te intervju s Ericom Fischer, autoricom kultne lezbijske knjige Aimee i Jaguar.

Pamtim te iz vremena ubrzanih priprema na akciju Moj glas za pravnu državu. Pokretanje kaznenog postupka protiv umirovljenog generala Mirka Norca i drugih za zločine u Gospiću početkom 2001. označilo je početak suočavanja s ratnim zločinima počinjenim od strane pripadnika Hrvatske vojske. U to je doba na vlasti bio SDP, a predsjednik RH bio je Stjepan Mesić, koji je nedugo prije toga umirovio većinu ratnih generala koji su u otvorenom pismu tvrdili da se kroz najavljene postupke za ratne zločine kriminalizira domovinski rat.

Ti si oblikovala letke s kojima smo izašli pred Sabor i na Trg s porukom: „Zločin je zločin je zločin!“. S puno strasti si pripremala sve za veliki skup na Jelačić placu u Zagrebu. Tad si bila grafička urednica ZaMIRzinea.

Nakon odlaska iz Zamira bila si web dizajnerica i vrlo si se uspješno u potpunosti posvetila grafičkom oblikovanju.

Draga Sun, ostaješ u našim uspomenama na sve zajedničke akcije i druženja, tako svoja i drugačija.

 

Vesna Teršelič

 

Foto: Carla Ferreri