hr

Draga Spaso,

Srele smo se nakon tvog povratka u ratni Osijek 1992. U Centru za mir, nenasilje i ljudska prava prevodila si s njemačkog i na njemački. Pri posjeti mirovnjakinje Traude Rebmann koja je zainteresiranim profesoricama prenosila vještine upravljanja sukoba, omogućila si nam da se bolje razumijemo.

Kad su se prognani i izbjegli iz Osijeka počeli nalaziti u Mohaču sa svojim bližnjima, sad razdvojenima državnim granicama, od 1994. do 1998. stalno si putovala u Mađarsku, noseći pisma i poruke, povezujući ratom rastavljene susjede. Hrabro si nosila svoj dio odgovornosti za proces mirne reintegracije u kojem su ljudi opet naučili vjerovati ljudima s druge strane linija podjela. Tvoji su osmijeh i blaga riječ iscjeljivali i vidali rane.

Sjećam se Tvoje davne poruke u kojoj si zapisala: „Trebaju nam u svim institucijama države stručni, čestiti i časni ljudi, da bismo postali pravedno i uređeno društvo.“ Tu vjeru u ljude  prenosila si i na studente i studentice na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

U Pakracu si osmislila i s mirovnim aktivistima provela projekt Povratak i obnova povjerenja Pakrac. Pokrenuli ste program Ljetovanje djece. Vaše su aktivnosti počele u Pakracu, a raširile se na Bosnu i Hercegovinu, Baranju, Vojvodinu. Puno je mladih, kojima roditelji nisu to mogli omogućiti, otišlo na more. Klaus Vack iz Njemačke je uz podršku Komiteta za ljudska prava i Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, u Živogošće odveo 2500 djece.

Bila si jedna od odabranih koje smo 2005. godine predložili u feminističkoj inicijativi 1000 žena za Nobelovu nagradu za mir, zbog svog rada za ravnopravnost, toleranciju i nenasilje. Nagradu niste dobile, ali ste Ti, Dragica Aleksa, Mirjana Bilopavlović, Jelka Glumičić, Ana Raffai i Biserka Momčinović ostale zabilježene u analima mirovnog rada, skupa sa ženama iz drugih zemalja koje tiho i ustrajno rade na promicanju mira.

U teška vremena si preuzela i predsjedanje Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek. Za nas je dio čarolije dolaska na godišnje dodjele nagrade Krunoslav Sukić, nazvane po našem zajedničkom preminulom prijatelju, bio susret s tobom. Teško je prihvatiti da više neće biti naših zagrljaja i razmjene novosti.

 

Veselinka Kastratović

Vesna Teršelič

 

Photo: http://wikipeacewomen.org/wpworg/en/?page_id=3301