hr

Opraštamo se od sjajnog novinara i urednika, zahvalni za rijetke trenutke javnog propitivanja odluka i kredibiliteta naših izabranih predstavnika koje nam je priuštio. Zbog njegovih bespoštednih pitanja vodećim političarima i političarkama počeli smo vjerovati da je moguće kritično televizijsko novinarstvo. Uspostavio je nove kriterije kompetentne, odlučne i ravnopravne komunikacije s moćnicima koje nije lako pratiti.  Njegovi intervjui s premijerima i kandidatima na izborima ostaju prava demonstracija uloge medija u očuvanju i razvoju demokracije.

Pamtimo kako je u emisiji HTV-a Otvoreno iz prosinca 2006. tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu postavio seriju pitanja povezanih s istragom ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku:

„U slučaju Glavaš, kojem HDZ-u vjerovati?“

„Kako ćete objasniti ljudima iz Slavonije ovo ponašanje oko Glavaša?“

„Ja sam 2002. pratio Sabor HDZ-a i gospodin Glavaš je bio gotovo šef straže, verifikacijsko-izborne komisije i sve… a dan kasnije ste mu zahvalili…“

Nije se libio pitati treba li vjerovati onom HDZ-u koji je godinama podržavao Glavaša ili  zastupnicima HDZ-a koji su u Saboru u svibnju 2006. glasali za ukidanje njegova zastupničkog imuniteta i tako omogućili nastavak kaznenog postupka, poslije dugog nećkanja. Podsjećamo da je istragu od 2005. do 2007. vodio načelnik PU osječko-baranjske Vladimir Faber. Kazneni postupak protiv Branimira Glavaša za zločine nad srpskim civilima do danas nije okončan.

Mislav Bago je od 1994. bio novinar-istraživač na HRT-u u redakciji TV Parlamenta, potom autor priloga za redakcije Informativnoga i Religijskoga programa.

Pratio je stranački život, Vladu RH i Hrvatski sabor. Sudjelovao je u svim projektima praćenja izbora (od parlamentarnih do predsjedničkih) na HTV-u od 1995., autor je izbornoga projekta lokalnih izbora (2001.), urednik i voditelj emisije Otvoreno od 2006.–08. Od 2009. urednik je i novinar na Novoj TV, gdje također sudjeluje u projektima praćenja izbora i političkoga života.

Dobitnik je niza nagrada za svoj rad. Nagradu Marija Jurić Zagorka HND-a dobio je 1998. za najbolju reportažu te 2003. i 2006. za najbolji intervju, nagradu Novinar godine 2006. za seriju intervjua s bivšim premijerima Ivom Sanaderom i Ivicom Račanom.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću