hr

Dragi Mirko,

Žalim što si preminuo u osamdesetoj godini, ne dovršivši sve što si zamislio. Bio si najveći majstor borbe protiv nepriznavanja činjenica o ratnim zločinima. U to si nastojanje upregnuo svoje pravno znanje i umijeće pisanja, kako bi oteo zaboravu postupke pred Tribunalom, nadajući se da ćeš ohrabriti neke nove generacije na distanciranje od naše brutalne zajedničke povijesti.

U prvom si dijelu svog života, do početka ratova, bio jedno od najboljih novinarskih pera tadašnje Jugoslavije. Bio si glavni urednik omladinske revije “Susret”, reporter i vanjsko politički komentator Radio Beograda, urednik vanjsko političke rubrike “NIN-a”. Izvještavao si iz Izraela, Libanona, Egipta… Pratio si blisko istočne i izralesko-palestinske odnose. Bio si vanjskopolitički komentator “Borbe“. A onda si se posve okrenuo pitanju pravde za žrtve. Svoju energiju i pravno znanje, u vrijeme novinarske zrelosti, posvetio si praćenju suđenja i prikazivanju sudbine žrtava.

Napravio si sve što si mogao kako bi u post-jugoslavenskim društvima zapamtili žrtve i zločine, posebno one za koje se sudilo pred Tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Kroz Agenciju SENSE koju si 1998. osnovao skupa s kolegama iz „bivšarije“ sažimao si najvažnija svjedočenja iznesena pred sudskim vijećima u kratke vijesti i video snimke. Te su vijesti dopirale do zainteresiranih širom svijeta preko portala, a od 2000. godine i tjednog TV Tribunala, koji su prenosile televizije iz post-jugoslavenskih zemalja, na žalost samo iznimno i u Hrvatskoj.

U vrijeme sve češćeg osporavanja činjenica utvrđenih pred Tribunalom i drugim sudovima odlučio si skupa s Minom Vidaković osnovati SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu u Puli. Svoje si znanje pretočio i u internetske narative. Tražio si uvijek nove načine kako bi približio sudbinu žrtava javnosti i u suradnji s udruženjima žrtava, zainteresiranim organizacijama i ustanovama pripremao izložbe i kampanje. U suradnji s Memorijalnim centrom Potočari pripremio si „Dokumentacioni centar Srebrenica“ sa snimkama iz sudnica koji si koristio i za narativ Srebrenica – genocid u osam činova. Uz podršku Srpskog narodnog vijeća (SNV) pripremio si interaktivni narativ Oluja u Haagu, u kojem si se kritički osvrnuo na presudu u predmetu Gotovina i drugi. Uništenje kulturne i vjerske baštine prikazao si u narativu Zatiranje istorije i sjećanja. Na temelju narativa si u suradnji s Documentom i drugim organizacijama pripremio izložbu „Spomenici na nišanu – zatiranje povijesti i sjećanja“. Poseban si narativ posvetio zločinima počinjenim na Kosovu, u Sarajevu i u Ahmićima. U posljednjoj godini života si kroz započetu usmenu historiju postavio najbolji mogući spomenik Tribunalu.

Svojim si neumornim radom, gotovo do posljednjeg daha, postao najvažniji kroničar stradanja i približavanja pravdi. Želim vjerovati da će priče iz tvoje ostavštine nastaviti dopirati do što većeg broja mladih.

Vesna Teršelič