hr

S tugom se opraštamo od prijatelja, novinara i spisatelja Miloša Vasića, koji je preminuo u Beogradu nakon duge i teške bolesti u 74. godini života.

Pamtimo njegove tekstove u „Ninu“ i „Vremenu“.  Od osnivanja „Vremena“ pokrivao je važne teme, poput rata u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu… Njegovi tekstovi nakon atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića i tijekom operacije “Sablja”, koja je potom uslijedila, primjer su istraživačkog novinarstva. Ti su tekstovi postali osnova za knjigu “Atentat na Zorana”, za koju je dobio gotovo sve bitne novinarske nagrade u Srbiji. Autor je i romana “Ptica panike”, kao i zbirke kolumni “Moj muški život”.

Bio je predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije od 1997. do 1999. u vrijeme primjene restriktivnog Zakona o informisanju, progona novinara, ubojstva Slavka Ćuruvije. Branio je medijske slobode u teškim godinama.

Nećemo zaboraviti kako se suprotstavljao Slobodanu Miloševiću. O svom viđenju koraka prema ratu 1990. i 1991. kao i poznanstvu s načelnikom osječke policije, ubijenog jer je predstavljao prepreku ratu, govorio je u intervjuu prikazanom na izložbi “Ko je tebi Reihl Kir?” 2010. godine postavljene u Beogradu, Tuzli, Zagrebu… Dao je svoj odgovor na pitanje “ko je bio Josip Tvrtko Reihl-Kir, intimno, i da li je ličio na nas, koji se nismo usudili da svoje živote položimo u odbranu izgubljenog? Šta ga je gonilo? Kakva je vera, kakva je strast za bližnjega, koja (ponekog) čoveka tako žestoko šiba napred, i kad mu nasilna smrt, bez maske, gleda pravo u oči?”

Mišu najbolje poznajemo iz godina koje je proveo s “zadnjom i doživotnom bračnom družicom”  novinarkom, pravnicom i aktivisticom Tanjom Tagirov (1961. – 2017.). Nakon njene prerane smrti i on se počeo gasiti.

Pridružujemo se izrazima sućuti  Mišinoj djeci i unucima, te izrazima poštovanja kolega i kolegica iz svih post-jugoslavenskih zemalja.

Fotografija: Vreme

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.