hr

Ankica Lepej, nekadašnja službenica Zagrebačke banke, u sivilu demokrature postala je heroina otvorene Hrvatske, kad je 1998. javnosti otkrila da tadašnji predsjednik Franjo Tuđman u svojoj imovinskoj kartici nije prijavio 210.000 njemačkih maraka i 15.740 američkih dolara svoje supruge, koje je oročila.

Podaci su objavljeni u tekstovima Orlande Obad u Jutarnjem listu u listopadu 1998. Pošto je banka ponudila milijun kuna za otkrivanje informacija o osobi koja je objavila podatke, Ankica Lepej se nakon dva dana sama prijavila Upravi banke. Dobila je otkaz. Protiv nje je pokrenut sudski postupak zbog odavanja službene tajne. Tek je nakon smrti predsjednika Tuđmana Državno odvjetništvo odustalo od progona.

U knjizi Istina – Savjest iznad bankarske tajne sama je opisala što se sve događalo nakon objava. Za svoj hrabar čin platila je visoku cijenu. U teškom periodu kad su i ona i suprug bili bez posla, morali su prodati stan te su postali podstanari.

Ankica Lepej motivirala je generacije hrabrih koji nastavljaju progovarati kad vlastodršci lažu. U razgovoru za 24sata rekla je: „Sloboda znači i odgovornost i to je od nas bilo odgovorno. Pa lagao je predsjednik države, a on bi trebao biti uzor.“, a za Index: “Šutljive javnosti nijedna vlast se ne boji. Ljudi kao da ne razumiju da se imaju pravo buniti kada stvari oko njih nisu dobre. Nimalo ne cijene svoju individualnu slobodu, a bez nje nema ni slobodnoga društva“.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Fotografija: Novosti