hr

Srednjoškolke i srednjoškolci i studentice iz Rijeke posjetili su Memorijalni centar „Lipa pamti“ posvećen stradanju Lipe 30.4.1944. U spomen na ubijene posadili su lovor i smokvu.

Popodne posljednjeg dana travnja 1944. godine, vojnici nacističke Njemačke iz osvete su ubili 269 stanovnika Lipe, među kojima 96 djece. Najmlađa žrtva imala je šest mjeseci. Selo su opljačkali i spalili. Najviše je ljudi stradalo o posljednjoj kući u selu. Fašistički vojnici nagurali su mještane u „Kvartirkinu kuću“, zatvorili izlaze, polili kuću benzinom i zatim je zapalili bacanjem granata. Od svih mještana koji su tog dana bili u selu, preživjelo je njih tek šestero, jer su ostali sakriveni.

Učenici i učenice posjetili su i izložbu “Nakon zadnjeg aprila” autora Karla Čargonje, fotografa i pisca Gorana Ferčeca na kojoj su predstavljene autorske fotografije i tekstovi o suvremenom životu Lipe i Lipljana. Izložba je otvorena do 31. svibnja u Memorijalnom centru Lipa pamti.

Predstavnice Documente u sudjelovale su u komemoracije u spomen na 80. godišnjicu tragedije Lipe. Položile su cvijeće kod spomenika u nekadašnjoj „Kvartirkinoj kući“.