hr

Od 10. do 14. lipnja imali smo priliku ugostiti kolege iz nekoliko organizacija za ljudska prava iz Ukrajine. 10 aktivistica i aktivista iz 6 organizacija civilnog društva i različitih dijelova Ukrajine stigli su u Zagreb kako bi podijelili svoje iskustvo iz područja podrške za ljude na okupiranim teritorijima, dokumentiranja stradanja, obnove razrušenih kuća te rada s mladima i promocije ravnopravnosti u ratnim uvjetima.

Tijekom posjeta razgovarali smo o trenutnim potrebama u Ukrajini i relevantnom iskustvu civilnog društva u Hrvatskoj i regiji u zaštiti ljudskih prava za vrijeme i nakon ratova 1990-ih. Kolegice i kolege iz Ukrajine saznali su više o Documentinom istraživanju ljudskih gubitaka za vrijeme rata u Hrvatskoj te o relevantnim procesima tranzicijske pravde. Voditeljica Documente Vesna Teršelič i suosnivač Volonterskog projekta Pakrac (1993.) i Centra za mirovne studije Goran Božičević, moderirali su razmjenu perspektiva iz Hrvatske i Ukrajine te podijelili s grupom svoja iskustva iz Antiratne kampanje Hrvatske.

Sretni smo što su se kolegice i kolege iz Mreže mladih Hrvatske, Centra za mirovne studije, Inicijative mladih za ljudska prava, Srpskog narodnog vijeća te Kuće ljudskih prava odazvali na naš poziv i odvojili vrijeme za razgovor s grupom iz Ukrajine kako bi skupa detektirali prakse koje se mogu implementirati u Ukrajini.