hr | en

ZAGREB, 13. prosinca 2017. – Centar za suočavanje s prošlošću “Documenta” predstavio je u srijedu u Zagrebu poimenični popis od 2224 poginulih i nestalih s područja Sisačko-moslavačke županije, a na tribini koja je ulsijedila ocijenjeno je da procesi pomirenja među postjugoslavenskim zemljama znatno nazaduju.

U znak sjećanja na sve naše građanke i građane koji su smrtno stradali tijekom rata, najnovije podatke predstavila je Nives Jozić, istraživačica Documente.

Prije predstavljanja rezultata, Vesna Teršelič je kazala da je u bazi Documente do sada registrirano 16080 žrtava rata, te da je obrađeno oko 70 posto područja Hrvatske.

Kazala je da istraživanja imaju kontinuitet s radom Hrvatskog helsinškog odbora, da je u njima sudjelovao veliki broj ljudi, organizacija, župnika, braniteljskih udruga i drugih, te dodala da se neće ostvariti očekivanja da Documenta taj rad zaokruži do 2020. godine.

Imali smo financijsku pomoć norveške i švicarske vlade kao i EU, ali ne i hrvatske vlade, premda je ovo posao koji je trebala napraviti hrvatska vlada u suradnji sa hrvatskim znanstvenim institucijama, kazala je.

Koordinatorica istraživanja Documente Nives Jozić rekla je da je cilj toga posla stvaranje poimeničnih popisa svih poginulih i nestalih s njihovim osnovnim identifikacijskim podacima te načinima stradanja, u znak sjećanja na sve građanke i građane koji su smrtno stradali tijekom rata, te zaustavljanje političkih i ideoloških manipulacija žrtvama rata.

U istraživanju koje započelo 2009. prikupljeno oko 26500 dokumenata i obavljeni razgovori sa 6890 članova obitelji i poznavatelja žrtava.

S područja Sisačko-moslavačke županije stradale su 2224 osobe od kojih 1007 Hrvata i 1000 Srba, 197 nepoznatih, 4 Muslimana /Bošnjaka, 3 Jugoslavena te po jedan Rom, Albanac i Slovenac.

Među stradalima je 1634 muškaraca ili 74 posto i 581 žena ili 26 posto.

Vremenski, najviše ih je stradalo 1991., njih 1025, te 1995., njih 703.

Po mjestu, najviše ih je stradalo na području općine Petrinja (516), općine Glina (474) i općine Sisak (261).

Među stradalnicima je 55 posto civila i 38 posto vojnika i policajaca.

Po etničkoj pripadnosti civilnih žrtava, najviše je Hrvata, 689, Srba je 417, a za 118 osoba ne znaju se podaci o etničkoj pripadnosti, kazala je Nives Jozić.

Unutar svog temeljnog programa pod nazivom «Dokumentiranje ljudskih gubitaka u Hrvatskoj 1991.-1995.», Documentin istraživački tim pred kraj svake godine upoznaje hrvatsku javnost s posljednjim rezultatima poimeničnog popisa poginulih i nestalih državljana Republike Hrvatske.

Tako prikupljeni popis rezultat je terenskog istraživanja, razgovora kojeg su naši istraživači i istraživačice obavili sa obiteljima poginulih i nestalih, kao i sa ostalim svjedocima. Također istraživački projekt uključuje prikupljanje obimnih količina gradiva, te obrade različitih baza podataka.

U nastavku se nalazi prezentacija poimeničnog popisa od 2224 poginulih i nestalih s područja Sisačko-moslavačke županije.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Korišteni dijelovi izvještaja HINA-e