hr | en

B.a.B.e – Budi aktivna. Budi emancipirana., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za LGBT ravnopravnost (Zagreb Pride, Queer Zagreb i LORI – Lezbijska organizacija Rijeka), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Zbor istraživačkih novinara Hrvatske i Zelena akcija pozivaju na konferenciju za novinare u ponedjeljak, 21. veljače 2011., u 10 sati na Markovom trgu.

Želja nam je hrvatskim građanima i građankama omogućiti pristup relevantnim informacijama prije raspisivanja referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, kako bi mogli donijeti informirane odluke na temelju vlastitih zaključaka o hrvatskom poštivanju europskih, ali još bitnije, vlastitih standarda vezanih za vladavinu prava i razinu zaštite ljudskih prava.

Ujedno i Europskoj komisiji želimo pružiti neovisne informacije i opažanja, prije objavljivanja Komisijinog Izvješća o napretku za Hrvatsku u ožujku 2011. godine, o pitanjima kojima se, prema našem mišljenju, hrvatske vlasti do sada nisu na adekvatan način bavile. Smatramo da Republika Hrvatska u ovom trenutku još uvijek nije spremna zatvoriti Poglavlje 23, s obzirom na njegovu bit – osiguranje odgovarajuće razine vladavine prava putem djelotvornog pravosudnog sustava i mehanizama zaštite ljudskih prava. Naime, zatvaranje Poglavlja 23 predmnijevalo bi da su pozitivne promjene u vladavini prava nepovratne, što još uvijek nije slučaj.

Kako bismo argumentirali naše zaključke, pozivamo vas na konferenciju za novinare u ponedjeljak, 21. veljače 2011., u 10 sati na Markovom trgu.

S poštovanjem,

B.a.B.e. – Budi aktivna. Budi emancipirana.
Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
Centar za LGBT ravnopravnost (Zagreb Pride, Queer Zagreb i LORI – Lezbijska organizacija Rijeka)
Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek
Centar za mirovne studije
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
Građanski odbor za ljudska prava
GONG
Kuća ljudskih prava
Pravo na grad
Srpski demokratski forum
Transparency International Hrvatska
Zbor istraživačkih novinara Hrvatske
Zelena akcija