hr

Dana 16. travnja 2024., počeo je postupak protiv povjesničara Luciana Canfore, jednog od najvećih talijanskih intelektualaca. Za klevetu ga je tužila čelnica talijanske vlade Giorgia Meloni.

Optužbe protiv njega su sljedeće: prije dvije godine, tijekom konferencije u jednoj srednjoj školi, gospodin Luciano Canfora opisao je gospođu Meloni kao “neonacistkinju u srcu”. Mislio je na činjenicu da stranka koju ona vodi, Braća Italije (Fratelli d’Italia), svoje podrijetlo ima u “Republici Salò” (1943.-1945.), nacističkom protektoratu koji je u Sjevernu Italiju donio režim terora.

Ovu vezu se ne može poreći. Zapravo, Braća Italije koriste trobojnicu Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), čiji naziv korijen ima u imenu Talijanske socijalne republike Salò (RSI). Osnivač ove stranke, Giorgio Almirante (1914.-1988.), još je 1987. tvrdio da je fašizam njihov “krajnji cilj” (il traguardo).

Gospođa Meloni nikad nije zanijekala ove detalje, a Giorgia Almirantea – koji je u periodu između 1938. i 1942. bio urednik rasističkog i antisemitskog časopisa Difesa della razza, a potom šef kabineta ministra Republike Salò – opisala je kao “političara i domoljuba, velikana kojeg nikada nećemo zaboraviti”. Ovo nije demantirao niti jedan član njezine stranke, počevši od predsjednika Senata Ignazia La Russe koji se hvali da u svom domu ima Mussolinijeve biste.

Šef vlade nikada ne bi smio pokretati sudske postupke protiv građana, osobito kada je riječ o njihovim mišljenjima – međutim, sve više predstavnika europskih vlada, slobodu govora i političku kritiku pokušava osujetiti sudskim putem. Mi branimo slobodu i stojimo iza nje, te ćemo uz profesora Luciana Canforu na sudu biti prisutni duhom.

Svi koji svojim imenom žele podržati profesora Canforu, mogu to napraviti putem e-maila: canforaliberation@gmail.com

https://philologiedelavenir.fr/support-for-luciano-canfora-for-italy-for-europe-let-us-defend-freedom-of-thought/?fbclid=IwAR1eo4xHnAqxYaWutZTbWuE_GS1SCsbJsMEjSEc2y-xqOQutJ_N01cGU8Yk_aem_AfsyRzRKMwhG0hHKLBjT_PHiL7KPmqW-wYDinPgmKaZiyJMMKV_PZguEwWw30RuqT7EDd7SJGZicUcd2DLWu7Kym