hr

Seminar “Preoblikovanje predstave o demokratskim revolucijama 1989.” održava se od 22. do 26. rujna 2021. u Solunu u Grčkoj. Seminar okuplja nastavnike povijesti i  vanškolske edukatore u domeni povijesnog obrazovanja iz 10 različitih europskih zemalja. Tijekom seminara sudionici će raditi zajedno na različitim radionicama i podijeliti svoja iskustva, metode rada i znanja.

U program je uključena i projekcija edukativnog filma “Kako je 1989. promijenila Europu?”. Film je posvećen demokratskim promjenama u Europi 1989. i tranziciji na demokraciju i slobodno tržišno gospodarstvo 1990-ih i može se koristiti u formalnom i neformalnom obrazovanju.

Svim sudionicima bit će predstavljen I priručnik “1989: lekcija iz prošlosti” koji prikuplja didaktičke materijale usmjerene na poboljšanje radnih metoda nastavnika povijesti koji se bave ovom temom.

Seminar je organiziran u sklopu projekta „Preoblikovanje predstave o demokratskim revolucijama 1989.: Europske suvremene perspektive i zaboravljene lekcije iz prošlosti“. Projekt želi podsjetiti europske građane na demokratske revolucije 1989. – 1990. kao razdoblje mukotrpnih borbi za pluralističku demokraciju i miran suživot u Europi s ciljem ojačavanja suvremene posvećenosti europskih građana očuvanju demokratskog pluralizma i demokratskih institucija.

U sklopu seminara organizirana je i javna prezentacija projekta i edukativnog filma zakazana za 24. rujna. Više o događaju možete pronaći ovdje https://fb.me/e/1KNSAKTj9

Projekt sufinancira Europska unija kroz program „Europa za građane“.

Projekt možete pratiti i na Instagramu: @reshaping1989