hr | en

Prošli tjedan Platforma 112 obratila se Vladi i javnosti pismom u kojem tražimo ostavku sadašnjeg potpredsjenika Čačića zbog moralne odgovornosti koja proizlazi iz osuđujuće presude za prometnu nesreću u kojoj je poginulo dvoje ljudi, jer smatramo da moralna odogovornost treba biti osnova djelovanja svake osobe koja reprezentira građane RH.

Nakon toga uslijedila je još jedna „afera“ potpredsjednika Čačića u slučaju pokušaja postavljanja Josipa Jambrača na mjesto zamjenika direktora Fonda za zaštitu okoliša, čime se pokazalo da i ova Vlada nastavlja sa kadroviranjem temeljenim isključivo na političkoj podobnosti, te da je ostavka ministrice Holy bila izoliran slučaj, a ne stvarni diskontinuitet politike koju je i HDZ vodio gotovo 17 godina.

Ovim je činom potpredsjenik Čačić vrlo ozbiljno narušio temelje odgovornog upravljanja javnim institucijama. Naime, Statut Fonda kaže da se direktor Fonda i njegov zamjenik imenuju na temelju javnog natječaja; u tom smislu potpuno je legitimno da se na natječaj jave i osobe koje su članovi političkih stranaka, ali je nelegitimno, politički neodgovorno i izuzetno zabrinjavajuće za stabilnost institucija u RH da su najviši predstavnici vlasti spremni mijenjati temeljne akte javnih tijela kako bi u njih mogli instalirati svoje članove. U tom smislu, bilo da se radi o stranačkom kolegi, prijatelju ili kako se to u prijašnjim vremenima često događalo rođaku potpuno je svejedno; ono što je duboko pogrešno u hrvatskoj politici je spremnost predstavnika vlasti da mijenjaju pravila igre svaki puta kada smatraju da njihov „cilj“ opravdava sredstva.

Upozoravamo predsjednika Vlade Zorana Milanovića, ostale članice i članove Vlade RH, predsjednika RH i zastupnike u Saboru da je za dugoročnu stabilnost instititucija u RH, kvalitetu demokracije i u konačnici funkcionirajuće društvo od najveće važnosti upravo spoznaja i operacionalizacija poštovanja zadanih procedura: donošenje pravila i procedura, njihova transparentnost i trajnost temelj su svakog razvijenog modernog demokratskog društva.

Građani ove zemlje ne žele više slušati argumente „stalnog izvanrednog stanja“ (danas je to ekonomija, tokom prošlog desetljeća radilo se o ispunjavanju uvjeta za ulazak u EU, prije toga rat i poraće) kao isprike za zaobilaženje, mijenjanje ili nepoštovanje dogovorenih procedura. Funkcionirajuće demokratsko društvo gradi se upravo na sposobnosti njegovih predstavnika da kroz postavljene procedure i pravila ostvare političke ciljeve, a oni koji to ne mogu, moraju odstupiti i prihvatiti da demokratski sustav nije onaj u kojem oni mogu biti donosioci odluka.

Kao građani ove zemlje ne prihvaćamo tezu da ova država i njena ekonomija ovise o jednome čovjeku u Vladi; osim što je takva teza nerealna, ona je istovremeno i vrlo opasna jer u podčinjen položaj stavlja demokraciju i pravnu državu u odnosu na možebitni ekonomski prosperitet. Dapače, iskustva drugih uspješnih država i ekonomija pokazuju suprotno: upravo države s izgrađenim institucijama, transparentnim i predvidljivim djelovanjem njenih javnih tijela temeljenim na zakonu imaju dovoljno stabilnosti da izdrže i natježe ekonomske krize.