hr | en

Platforma 112 – za Hrvatsku vladavine prava kao podloga za zajedničko javno zagovaranje organizacija civilnog društva, u svojih 112 zahtjeva postavlja jasne standarde i mjere za unaprjeđenje kvalitete demokracije, djelovanje institucija vlasti, borbu protiv korupcije i zaštitu javnog interesa, zaštitu ljudskih prava, suočavanje s prošlošću i izgradnju mira u Hrvatskoj.

Na tragu vrijednosnih postavki i zahtjeva Platforme 112, a povodom ostavke ministrice zaštite okoliša Mirele Holy čiju smo posvećenost ciljevima zaštite okoliša i zaštiti javnog interesa istakli kao jedan od ključnih pozitivnih pomaka u našoj ocjeni rada Vlade u prvih 112 dana, 25 udruga koje, zajedno s ostalima, djeluju u sklopu Platforme 112 obraćaju se hrvatskoj Vladi, medijima i javnosti sa sljedećim opažanjima, ocjenama i zahtjevima:

1. Povod za ostavku je načelno legitiman budući da se radi o neprihvatljivoj političkoj komunikaciji između dva člana iste političke stranke, na istaknutim javnim funkcijama (Ministrica zaštite okoliša i Predsjednik Uprave HŽ-a), na temu zaštite radnog mjesta treće osobe i to stoga što se radi o supruzi stranačkog kolege. Partitokratsko kadroviranje, pritom mimo institucionalnih kanala te pogodovanje stranačkim kolegama i njihovim članovima obitelji potpuno je nekompatibilno s načelima transparentosti i meritokracije u javnom upravljanju te s načelom izbjegavanja sukoba interesa i zlouporabe ovlasti u obnašanju javnih dužnosti.

2. Uzme li se u obzir klijentelizam kao temeljni i široko rasprostranjeni kod hrvatske političke i poslovne kulture, činjenica da je navedeni povod doveo do ostavke ministrice svakako je presedan. Podsjetimo da je dosad samo jedna osoba na ministarskoj dužnosti (slučajno ili ne, također žena) sama ponudila ostavku uz izričit priznanje vlastite moralne odgovornosti, u tom slučaju za smrt pacijenata u slučaju Baxter (Stavljenić Rukavina). Podsjetimo i na to da u biše slučajeva kad se radilo o ozbiljnim sumnjama za korupciju ministri nisu samoinicijativno dali ostavke izrijekom priznavši svoju odgovornost (npr. samo u prošloj Vladi Sanader, Polančec ili pak Kalmeta koji ostavku nikad nije ponudio).

3. Ova ostavka koju je ministrica ponudila, a premijer odmah i prihvatio, u tom smislu predstavlja izrazito, pa čak i nenadano naglo povisivanje ljestvice političke odgovornosti. No upravo stoga ova će ostavka biti vjerodostojna jedino ako to znači da će se i drugi slučajevi kadrovskih intervencija i drugih oblika pogodovanja od strane javnih i stranačkih dužnosnika – iste ali i značajno ozbiljnije naravi – jednako oštro i urgentno sankcionirati. Pritom i retrospektivno jer je to upravo ovdje i slučaj (problematična prepiska dogodila se prije tri mjeseca). Stoga od premijera očekujemo dosljednost u utvrđivanju političke odgovornosti – osim što nužno treba precizno definirati standarde politički neprihvatljivog ponašanja, nakon prihvaćanja ostavke Ministrice Holy očekujemo i da pokrene postupak utvrđivanja drugih eventualnih prekršaja i zlouporaba položaja.

4. Ono što posebno želimo naglasiti je da organizacije civilnog društva okupljene u Platformi 112 daju punu podršku borbi za temeljitu reviziju politike gospodarenja otpadom, koja je dokazano predmet poslovnih malverzacija i krajnje netransparentnosti, a koju je bivša ministrica Holy ipak uspjela pokrenuti. Ministrica Holy također je bila je odlučna da se standardi zaštite okoliša dosljedno primjenjuju u ocjeni velikih investicijskih projekata, bez štetnih kompromisa s investitorima. Neobična je koincidencija da je kako je sama već ranije istakla ministrica primala prijetnje smrću, dok je istodobno njezina tri mjeseca stara stranačka email prepiska dospjela do novinara HTV-a -medijske kuće koja je u dubokoj krizi upravljanja, a čije se vodstvo svim sredstvima upravo sada bori za političko preživljavanje. Ovaj kontekst ne mijenja činjenicu da je povod za ostavku legitiman, no svakako dovodi u pitanje motive koji stoje iza generiranja ovog slučaja upravo u ovom trenutku u prvoklasan politički incident. Stoga zahtijevamo da se temeljem kaznene prijave koju je podnijela sada bivša ministrica Holy provede temeljita i promptna istragu o navodnim prijetnjama smrću, mogućem praćenju i prismotri.

5. Vlada može odagnati sumnje da se radi o ostavci s povodom, ali i s pozadinom u samo tako što će osigurati kontinuitet Vladine politike zaštite okoliša kako ju je definirala sada bivša ministrica čija su stručnost i posvećenost zaštiti okoliša kao javnom dobru neupitne. Očekujemo da će novi ministar Mihael Zmajlović biti jednako hrabar u obračunu sa štetnim partikularnim interesima u odnosu na ciljeve i politiku zaštite okoliša, ponajviše u odnosu na reviziju sustava gospodarenja otpadom ali i ometanja stručnog i temeljitog vrednovanja učinaka razvojnih i investicijskih projekata na okoliš te da će u tome imati čvrstu i trajnu podršku premijera i cijele Vlade.

Ovo priopćenje potpisuju sljedeće udruge koje su ujedno i potpisnice Platforme 112 – za Hrvatsku vladavine prava:

1. B.a.B.e
2. Brodsko ekološko društvo – BED
3. Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI
4. Centar za građanske inicijative Poreč – CGI
5. Centar za mirovne studije – CMS
6. Cenzura Plus
7. Documenta – centar za suočavanje s prošlošću
8. DOOR – društvo za oblikovanje održivog razvoja
9. Eko Pan
10. Fantastično dobra institucija – FADE IN
11. Iskorak 12. GONG
13. Koordinacija udruga za djecu
14. Kuća ljudskih prava
15. Mreža mladih Hrvatske
16. Pravo na grad
17. Srpski demokratski forum – SDF
18. Zelena akcija
19. Udruga za nezavisnu medijsku kulturu
20. Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce
21. Udruga Sjaj
22. Savez udruga stanara Hrvatske – SUSH
23. Udruga za samozastupanje
24. Zelena Istra
25. Zeleni Osijek
26. Nobilis