hr | en

Medijsko praćenje izborne kampanje za Europski parlament (EP) vrlo je loše, ocijenjeno je na tribini koalicije nevladinih udruga Platforma 112 na kojoj su sudjelovali i kandidati osam kandidacijskih lista za izbor članova u EP iz Hrvatske.

Tribina je održana 09. travnja 2013.g., u tjednu prvih EU Izbora na kojima građani i građanke Hrvatske biraju svojih dvanaest kandidata u okviru aktualnog saziva EU parlamenta.

Govoreći na tribini u prostorima Informativnog centra Europske unije u Zagrebu, Eugen Jakovčić iz Platforme 112 rekao je da su izbori za EP loše medijski praćeni te da javnost nije u potpunosti informirana o programima kandidata, naročito o zastupanju interesa građana u EP-u.

Sanja Sarnavka iz Platforme 112 također je kritizirala medijsko praćenje kao i kampanje stranaka za te izbore, ocjenivši da kampanja izgleda otužno. Prema njezinim riječima, stranke će temeljem svojih mandata u EP-u dobiti velik novac, a za samu kampanju, ustvrdila je, nisu potrošile mnogo novca.

Kandidati s osam lista iznijeli su svoje političke stavove o načinu zastupanja hrvatskih interesa u Europskom parlamentu te o suradnji s drugim sličnim političkim strankama i frakcijama u EP-u.

Tribini su nazočili Miroslav Ambruš Kiš iz Piratske stranke, Pero Kovačević, nezavisni kandidat na listi HSP-a, Damir Hršak iz Hrvatskih laburista, Ivana Pukšec, kandidatkinja HSS-a i HSLS-a, Krševan Antun Dujmović s liste HDZ-a i HSP dr. Ante Starčević, Ivan Pernar, kandidat na listi Saveza za promjene, Toni Vidan s liste Zeleni zajedno te Melita Mulić kandidatkinja na listi SDP-a, HNS-a i HSU-a. Svi su istaknuli da će se u EP-u zalagati za vladavinu prava i socijalnu pravdu.

Izvor: www.hrt.hr

U prilogu se nalazi cijeloviti Izvještaj Platforme 112