hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću je uputila Otvoreno pismo Vladi RH i i Hrvatsko saboru u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust /

Sutra, 27. siječnja 2016. godine obilježiti ćemo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokaustu na obljetnicu oslobođanja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau. U ovaj je logor deportirano više od milijun i 300 tisuća ljudi iz cijele Europe, a milijun i 100 tisuća ih je ubijeno. Među ubijenima bilo je najviše Židova, Roma i političkih neistomišljenika.

Konačni popis odvedenih i ubijenih iz Hrvatske i cijele ondašnje Jugoslavije još uvijek nije pripremljen. Podsjećamo da je moralna dužnost Republike Hrvatske nastaviti pružati podršku Hrvatskom državnom arhivu kako bi se ovo istraživanje dovršilo i objavilo. Također, pozivamo Vladu RH da izdvoji ovogodišnja proračunska sredstva za postavljanje izložbe u paviljonu 17 Memorijala Auschwitz-Birkenau gdje je nekada stajao jugoslavenski postav. Uz moderaciju UNESCO-a, predstavnici ministarstava kulture i kustosi relevantnih muzeja iz svake države sudionice zajednički su pripremili koncept izložbe koja tematizira vrijeme i prostor, žrtve, počinitelje i kolaboratore te otpor zločinima u svakoj od zemalja bivše Jugoslavije. Za konačnu realizaciju ove izložbe nadležna ministarstva dužna su osigurati financijska sredstva. Ovim putem tražimo da se u proračun ovih ministarstva za 2016. godinu kao i za proračune narednih godina uvrsti stavka za pripremu postava.

U vrijeme osporavanja nacističkih i fašističkih kao i zločina njihovih kolaboratora iznimno je važno izdvojiti primjerena sredstva za malobrojne postojeće muzeje posvećene ovoj problematici (JUSP Jasenovac, Memorijalni centar Lipa pamti i drugi), opremanje novih spomen soba, ali i obnovu oštećenih antifašističkih spomenika, osobito na mjestima nekadašnjih ustaških logora.

Za nastavu povijesti, izuzetno bi bili važni poticaj i podrška inovativnoj terenskoj nastavi posvećenoj holokaustu, genocidu nad Srbima i Romima te stradanju neistomišljenika u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Apeliramo na Vladu RH da osigura sredstva i resurse potrebne za provedbu takvih programa.

Kako bi umjesto produbljivanja i stvaranja podjela njegovali međusobno uvažavanje pripadnika građana svih nacija, vjera, rasa, roda i seksualne orijentacije, Vlada i Sabor RH dužne su dati poticaj i osigurati preduvjete za učenje o svim periodima prošlosti u kojima je izostanak međusobnog uvažavanja doveo do diskriminacije i eskalirao u katastrofu, kako za pripadnike manjina, tako i za  društva u cjelini.

S poštovanjem,

Vesna Teršelič, voditeljica Documente