hr | en

Miroslav Jović, nekadašnji pripadnik paravojnih formacija tzv. “SAO Krajine” nakon provedenog obnovljenog postupka, oglašen je krivim za ratni zločin počinjen na štetu supružnika Medved. On je skupa sa suborcem Milanom Stanojevićem, u vojnoj odori i naoružan dana 3. rujna 1991., oko 12:30h, suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. i Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama od 8. lipnja 1977. (PROTOKOL II) o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oruženih sukoba, znajući da su Branko Medved i njegova supruga Ivanka Medved civilne osobe hrvtaske nacionalnosti, iz automatske puške ispalio više rafalnih hitaca prema Branku i Ivanki Medved koji su se seoskim putem vraćali kući s polja, pri čemu je Ivanka Medved zadobila mnogostruke ozlijede uslijed kojih je na mjestu preminula dok je njen suprug zahvaljujući promtnoj medicinskoj pomoći spašen.

Sudsko vijeće je najprije, sukladno zakonskim propisima, stavlio izvan snage presudu Županijskog suda u Sisku od 30. svibnja 2006. u odnosu na optuženog Miroslava Jovića i to na temelju izmijenjenog činjeničnog opisa. Potom je donesena presuda kojom je optuženik oglašen krivim te osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od petnaest (15) godina.

Suđenje u obovljenom postupku započelo je dana 21. svibnja 2018. na  Županijskom sudu u Zagrebu čitanjem optužnice.  Miroslava Jovića  Hrvatskoj je izručen iz Crne Gore u veljači 2017.

Jović je pravomoćno u odsutnosti, za ratni zločin počinjen na štetu supružnika Medved (Ivanka Medved je ubijena, njen suprug Branko Medved preživio je ubojstvo) osuđen na 15 godina zatvora.

Kazneni postupak protiv Milana Stanojevića, nazočio je suđenju i Jovića kao drugooptuženika proveden je pred Županijskim sudom u Sisku. Obojica su 30. svibnja 2006. oglašena i osuđeni na po 15 godina zatvora. Vrhovni sud presudu je potvrdio 14. kolovoza 2007.

Joviću je obnova kaznenog postupka dopuštena rješenjem Županijskog suda u Sisku 21. prosinca 2017.

Prijašnji tijek postupka:

Presudom Županijskog suda u Sisku broj K-4/06 od 30. svibnja 2006. godine optuženici Milan Stanojević i Miroslav Jović proglašeni su krivima što su 3. rujna 1991. godine, oko 12,30 sati, u mjestu Gornje Taborište, kao pripadnici nelagalnih postrojbi tzv. RSK, u namjeri usmrćenja svojih susjeda Branka i Ivanke Medved, kivni na njih jer su smatrali da pomažu legalne oružane formacije RH, kriomice došli u blizinu njihove kuće te, kada su se Branko i Ivanka Medved vraćali kući iz polja, iz automatskih pušaka u pravcu njih ispalili više hitaca, pri čemu je Ivanka Medved zadobila mnogostruke ozljede od kojih je ubrzo preminula, dok je Branko Medved zadobio više ozljeda, teških i po život opasnih, no život mu je spašen pravovremenom kirurškom intervencijom.

Obojici optuženika izrečene su kazne zatvora u trajanju od po 15 godina.

Presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj I Kž 672/06-8 od 14. kolovoza 2007. godine odbijene su žalbe optuženih te je potvrđena prvostupanjska presuda.