hr | en

Peti regionalni forum o tranzicijskoj pravdi u post-jugoslavenskim zemljama počet će sa dvodnevnim radom sutra u Bečićima kod Budve, Crna Gora. Forum organiziraju Centar za građansko obrazovanje i Akcija za ljudska prava iz Crne Gore u ime Koalicije više od 200 nevladinih organizacija i pojedinaca/pojedinki iz regije koji na ovom skupu nastavljaju konzultacije o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava (REKOM) u post-jugoslavenskim zemljama.  

Forum će otvoriti Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore, Pierre Mirel, direktor Opće uprave za proširenje Europske komisije za zemlje zapadnog Balkana i Ron J.P.M. van Dartel, veleposlanik Kraljevine Nizozemske u Crnoj Gori i Srbiji.

Forumu će prisustvovati 350 sudionika/ca iz svih post-jugoslavenskih država, pojedinci/ke i predstavnici/ce nevladinih organizacija, udruga žrtava i obitelji žrtava, kao i tužitelji/ce, suci/sutkinje, umjetnici/e i predstavnici/e mladih. 

Bivši član Komisije za jednakost i pomirenje iz Maroka, Abdelhay Moudden, i bivši savjetnik članova Komisije za prihvaćanje, istinu i pomirenje iz Istočnog Timora, Patrick Burgess, predstavit će prvog dana Foruma iskustva drugih zajednica i regija u pokušaju da se kroz dijalog i objektivno istraživanje činjenica dođe do istine, pomirenja i sprečavanja budućih konflikata.

Drugog dana rada Foruma organizirat će se javno slušanje žrtava i svjedoka ratnih zločina, koji će javno govoriti o osobnim tragedijama kako bi ih sačuvali od zaborava, ali i pomogli u utvrđivanju istine o događajima iz prošlosti. Skupu će se tom prilikom obratiti Anđelko Kvesić, bivši zatočenik KPD Zenica, Husnija Avdagić, zatočenik više logora u BiH, Isa Gashi, koji je preživio  strijeljanje od strane srpskih snaga na Kosovu, Nenad Mihajlović, čija su dva sina  na Kosovu odveli pripadnici OVK i nisu nikada pronađeni, Nikola Šašo, čiji su roditelji ubijeni tijekom operacije Oluja u Hrvatskoj, Mario Lučić, bivši zatočenik logora Morinj u Crnoj Gori, te Cvetko Ristić, iz BiH.

U pratećem programu na kraju prvog dana bit će prikazan dokumentarni film Rat za mir, autora Koče Pavlovića iz Crne Gore, nakon čega slijedi razgovor  u kojem će sudjelovati autor filma, novinari Luko Brailo i Šeki Radončić te Vesna Teršelič, voditeljica Documente iz Zagreba, jedne od pokretačica inicijative za osnivanje REKOM-a.

Cilj REKOM-a je stvaranje točnog, zvaničnog i objektivnog zapisa o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriju bivše Jugoslavije, uključujući priznavanje žrtava i njihove patnje, kao i sprečavanje ponavljanja zločina. REKOM bi bio regionalno tijelo koje osnivaju države slijednice  bivše Jugoslavije,  neovisno od svojih osnivača, i koje bi se fokusiralo na iskustva žrtava.

Očekuje se da REKOM izradi popis žrtava i ljudskih gubitaka i da time zauvijek spriječi manipulacije brojkama stradalih i ubijenih. Mogao bi biti od pomoći tužiteljstvima za ratne zločine, postojećim zvaničnim komisijama za nestale, i da svojim radom stvori uvjete za razumijevanje i toleranciju i vrati dostojanstvo žrtvama i njihovim obiteljima.