hr

Povodom Međunarodnog dana mira koji se obilježava 21. rujna te ususret umjetničkoj intervenciji koju istim povodom svake godine organizira Virtualni muzej Dotrščina, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću je u subotu 18. rujna 2021. godine s početkom u 17 sati organizirala petu spomen-šetnju. Nakon održane četiri spomen šetnje prije ljetne stanke, Documenta nastavlja s aktivnostima kojima se javnost upoznaje sa Zagrebom kao mjestom stradanja i otpora obilaženjem značajnih lokacija povezanih s funkcioniranjem ustaškog režima, zločinima, mjestima stradanja za vrijeme Drugog svjetskog rata kao i s razvojem i najvažnijim akcijama antifašističkog otpora. Više detalja o prošlim spomen šetnjama dostupno je ovdje: https://documenta.hr/zagreb-u-drugom-svjetskom-ratu/.

Peta spomen-šetnja započela je na okretištu Dubrava odakle su se sudionici pod vodstvom Documentine koordinatorice programa obrazovanja Tene Banjeglav uputili prema Parku prosinačkih žrtava posvećenom šesnaestorici antifašista koje su ustaše na tom mjestu javno objesili 20. prosinca 1943. Dvojica zarobljenih antifašista uspjelo se spasiti pukom srećom i neopreznošću ustaških vojnika. Danas se na tom mjestu nalazi spomenik koji komemorira šesnaestoricu obješenih u parku, koji je rad kipara Dušana Džamonje. Osim spomenika, koji je apstraktan i sam za sebe teško razumljiv, u parku nedostaje ploča s tekstom i objašnjenjem događaja i mjesta stradanja. Sudionici su se nakon toga uputili prema Spomen-parku Dotrščina gdje je predstavljena privremena umjetnička intervencija “Beyond, Beyond” kosovskog umjetnika Dritona Selmanija, a koju je moguće vidjeti do 25. rujna. Okupljenima su se na početku obratio voditelj Virtualnog muzeja Dotrščina Saša Šimpraga istaknuvši kako za razliku od Dotrščine gdje nema nikakvog objašnjenja što se tu dogodilo i što predstavljaju postavljeni spomenici, ovakva mjesta u mnogim zemljama postaju edukacijska središta. Okupljenima se osim Šimprage obratio i povjesničar Tvrtko Jakovina, predsjednik UABA Maksimir, Dubrava i Sesvete Zdravko Pantelić te autor umjetničke instalacije Driton Selmani koji je istaknuo osjećaj velike odgovornost radeći na mjestu kao što je Dotrščina uz pitanje kako poboljšati njezinu vidljivost u javnom prostoru.

Uz odavanje počasti tisućama žrtava fašizma ubijenih na Dotrščini, ovogodišnji natječaj za privremenu memorijalnu intervenciju u spomen-parku Dotrščina u fokus je stavio i samu dotrščinsku šumu koja je posječena tijekom masovnih pogubljenja od strane ustaškog režima koja su se dogodila na toj lokaciji tijekom Drugoga svjetskog rata. Tako su stabla u spomen parku koja vidimo danas stara kao i masovni zločin koji se tamo dogodio. Rad „Beyond, Beyond“ Dritona Selmanija poetično je i univerzalno čitanje šume i mjesta, a koliko prošlost ujedno propituje i budućnost. Postavljanjem školskih ploča u dubinu šume, povijesni ili čak budući događaji biti će nam vodič za očuvanje sjećanja kroz neizbrisive poruke i pouke uzimajući u obzir i nestabilnost prošlih sjećanja i zaborava kao oruđa za česte političke manipulacije.

Na kraju, Šimpraga je sudionicima pete spomen-šetnje, kao i ostalim sudionicima koji su došli na predstavljanje umjetničke instalacije, ispričao povijest Spomen-parka Dotrščina od perioda Drugog svjetskog rata, preko Jugoslavije i 90-ih, pa sve do danas, istaknuvši njezinu važnost kao mjesta sjećanja, ali i mjesta koje može i mora imati važnu ulogu u obrazovnom sustavu grada Zagreba.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću