hr | en

Na platou ispred Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, sutra u srijedu 30. rujna/septembra 2015., s početkom u 18.30 h, otvorit će se privremena memorijalna intervencija Paviljon sjećanja na proboj i žrtve Koncentracijskog logora Jasenovac.

Paviljon sjećanja, kojim se u proljeće 2013. godine u Zagrebu na Cvjetnom trgu obilježila godišnjica proboja iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, rad je autora Saše Šimprage, koncept, Davida Kabalina, arhitektura i Nike Mihaljevića, dizajn (osvrt Zarez, rujan 2013., http://www.zarez.hr/clanci/arhitektura-sjecanja. U prilogu se nalazi i fotografija koju možete koristiti u vašim objavama, Paviljon sjećanja u Zagrebu, Cvjetni trg, 2013.

Nakon otvaranja Paviljona sjećanja održat će se i Javna tribina pod nazivom Međunarodna suradnja na razvijanju kulture sjećanja na Holokaust i Drugi svjetski rat, Historisjki muzej BiH, od 19.00 – 20.30.00 h.

Privremena memorijalna intervencija i javna tribina dio su tjedna sjećanja koji Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba organizira od 28. rujna/septembra do 02. listopada/oktobra u suradnji s muzejom Topografije terora iz Berlina, JUSP-om Jasenovac, Historijskim muzejem Bosne i Hercegovine, beogradskim Centrom za kulturnu dekontaminaciju i drugim partnerima u želji da naša zajednička povijest uz priznanje patnje stradalih bude temelj za preuzimanje odgovornosti u izgradnji povjerenja danas.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću