hr | en

Na Kalemegdanu, Vidikovac na glavnom šetalištu, u Beogradu, u srijedu 21. listopada / oktobra, s početkom u 12.00 h, otvorit će se privremena memorijalna intervencija Paviljon sjećanja na proboj i žrtve Koncentracijskog logora Jasenovac.

Paviljon sjećanja, kojim se u proljeće 2013. godine u Zagrebu na Cvjetnom trgu obilježila godišnjica proboja iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, rad je autora Saše Šimprage, koncept, Davida Kabalina, arhitektura i Nike Mihaljevića, dizajn. 

O svemu vise potražite na linku u nastavku, osvrt Zarez, rujan 2013., http://www.zarez.hr/clanci/arhitektura-sjecanja.

Nakon otvaranja Paviljona sjećanja održat će se razgovor na temu “PAMĆENJE ŽRTAVA KONCENTRACIJSKOG LOGORA JASENOVAC I DRUGIH ŽRTAVA FAŠIZMA”, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21, Beograd, SRIJEDA 21.10.2015. 13.30. Govore: Ivo Pejaković, Đorđe Mihovilović, Olga Manojlovic Pintar.

Privremena memorijalna intervencija, te razgovor o pamćenju žrtava fašizma dio su programa Druga jesen koji Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organizira u suradnji s muzejom Topografija terora iz Berlina, JUSP-om Jasenovac, Historijskim muzejem Bosne i Hercegovine i Centrom za kulturnu dekontaminaciju u želji da naša zajednička povijest uz priznanje patnje stradalih bude temelj za preuzimanje odgovornosti u izgradnji povjerenja danas.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću